Úsek odvolaného Koliandra prověřuje audit právníků

čtvrtek, 28. května 2015, 08:22 Aktuality, Rádio MediaGuru

Generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) Peter Duhan na středečním zasedání Rady ČRo vysvětloval nedávné odvolání náměstka pro správu a provoz Michala Koliandra. Podle šéfa Duhana šlo o „absolutní ztrátu důvěry“, detaily slíbil poskytnout v červnu. Vedením sekce byl již dříve pověřen obchodní a marketingový ředitel Tomáš Kollarczyk.

„Vedly mě k tomu důvody, které jsou docela závažné,“ řekl Duhan. Detaily prý zatím nemůže zveřejnit, šlo ale podle něj o „absolutní ztrátu důvěry na základě důkazů“. Radní Ivan Tesař generálního ředitele vyzval k odpovědnějšímu výběru příštího náměstka kvůli stabilitě vedení rozhlasu. Narážel na to, že Koliandr ve funkci působil zhruba rok poté, co vystřídal předchůdce Ladislava Musila.

„Nejsem si vědom žádného pochybení. Ke slovům generálního ředitele se nebudu vyjadřovat,“ řekl ČTK Koliandr.

Podle Duhana je sekce klíčová v tom, že přes ni ročně proteče více než dvě miliardy korun. V sekci již začal audit právníků rozhlasu i externích právních kanceláří. Vedení také již například vyčlenilo oblast veřejných zakázek z ekonomického úseku pod generálního ředitele. Od června mají být také sloučena oddělení techniky a informačních technologií. Radní Duhana vyzvali, aby je informoval o případných škodách a přijatých právních krocích.

Koliandr v souvislosti s odvoláním skončil také v představenstvu dceřiné firmy Radioservis. Rozhlas dnes uvedl, že novým členem představenstva této vydavatelské společnosti se stane Radim Kolek. Předsedou je náměstek generálního ředitele René Zavoral, místopředsedou Tomáš Kollarczyk a dalším členem Jiří Mejstřík. Pátá pozice je zatím neobsazena. Radioservis loni hospodařil se ziskem 900 000 korun.

-čtk-