ČRo plánuje kreativní centrum, rozšíří citátor

čtvrtek, 25. června 2015, 15:07 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas plánuje v lednu příštího roku spuštění kreativního centra. Jeho úkolem bude zpracování nových podnětů, například nové programové řady nebo návrh na rozhlasový seriál. Ve čtvrtek to řekl René Zavoral, náměstek generálního ředitele pro program a vysílání ČRo, při prezentaci Vize 2020 na zasedání Valného shromáždění Evropské vysílací unie (EBU) v Praze.

„V oblasti multimedializace se budeme věnovat například systému ověřování informací, vytvoření citátoru, zkracovače či monitoringu emocí,“ doplnil René Zavoral. Citátor a zkracovač budou pomáhat lepšímu šíření obsahu Českého rozhlasu na sociálních sítích. Rozhlasový obsah by měl díky těmto aplikacím vypadat lépe, čistě, přehledně a vybízet k rozkliknutí, zároveň by měl přinášet na první pohled jasnou informaci, že jde o obsah z Českého rozhlasu. V oblasti multimedializace bude dále kladen důraz i na rozvoj datové žurnalistiky.

Dalším z cílů Vize 2020 bude také zdokonalení komunikace s posluchači a se zaměstnanci Českého rozhlasu. Předpokládá se mimo jiné vznik ambasadorství – zapojení významných osobností veřejného života či vědy do vzdělávání pracovníků rozhlasu.

Zastřešující projekt Vize 2020, který EBU iniciovala, apeluje na veřejnoprávní média, aby si uchovala relevanci obsahu, trvalou důvěru svého publika a současně udávala směr ve vývoji. Vysílatelé by měli tvořit trendy jak ve vývoji technologickém, tak i v rozvoji nových formátů a stále aktuálního obsahu zrcadlícího měnící se potřeby společnosti.

Valné shromáždění EBU pořádá v Praze od 24. do 26. června Český rozhlas společně s Českou televizí. Do české metropole se sjely téměř dvě stovky představitelů nejvyššího vedení veřejnoprávních vysílatelů z pětašedesáti zemí Evropy.

-kch-