ČT a ČRo hostí konferenci o médiích

úterý, 23. června 2015, 15:11 Aktuality, Rádio, TV MediaGuru

O budoucím rozvoji médií budou od 24. do 26. června jednat v Praze skoro dvě stovky představitelů nejvyššího vedení veřejnoprávních stanic z pětašedesáti zemí Evropy. Na pozvání České televize a Českého rozhlasu se zde uskuteční Valné shromáždění Evropské vysílací unie (EBU). Jednat se bude o současném rozvoji technologií, digitalizaci, směřování mediální legislativy nebo nových možnostech mezinárodních koprodukcí.

Podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka je Česko v oblasti médií veřejné služby na mezinárodním poli stále viditelnější, a to i kvůli změnám ve struktuře vlastnictví mediálního trhu nebo otázkám spojenými se změnou mediálních zákonů. „Podobným výzvám jako my totiž čelí takřka všechny stanice v Evropě a ty, které je ještě nevyřešily, se budou muset dříve či později nějak postavit k tomu, že je nutné tradiční definici veřejnoprávních médií alespoň částečně aktualizovat,“ říká Dvořák.

Šéf Českého rozhlasu Peter Duhan vidí ve veřejnoprávních médiích jeden ze stavebních kamenů demokracie. „Jednou ze záruk zdravého rozvoje médií veřejné služby je i jejich členství a působení v EBU. Díky tomu se mohou věnovat významným projektům, které přispívají k vylepšení jejich programu či technického zázemí,“ myslí si Duhan. Velkým úkolem, před kterým aktuálně stojí Česká republika, je podle něj rozvoj digitálního rozhlasu.

Valné shromáždění Evropské vysílací unie sdružuje generální ředitele veřejnoprávních médií a je nejvyšším rozhodovacím orgánem EBU. Jeho úkolem je stanovovat celkovou strategii společného rozvoje a postupné zavádění cílů shrnutých v dokumentu Vize 2020. Ty mají přispět například k propojení veřejnoprávního vysílání s multimediálním obsahem, rozvoji programu a vývoji nových platforem ke komunikaci s diváky a posluchači.

-kch-