Globální výdaje na reklamu letos vzrostou o 4,2 %

úterý, 23. června 2015, 09:59 Aktuality, Reklama, Výzkum MediaGuru

Globální výdaje na reklamu v roce 2015 vzrostou o 4,2 % a dosáhnou hodnoty 531 miliard USD, vyplývá z předpovědi společnosti ZenithOptimedia Advertising Expenditure Forecasts.

V roce 2016 bude růst povzbuzen letními olympijskými hrami v Rio de Janeiro a prezidentskými volbami ve Spojených státech a zvýší se na 5 %. Po jejich skončení se růst výdajů na reklamu mírně zpomalí a v roce 2017 bude představovat 4,3 %.

Zdroj: ZenithOptimedia
Zdroj: ZenithOptimedia

Předpovědi růstu výdajů na reklamu pro rok 2015 byly nepatrně sníženy o 0,2 % a na rok 2016 o 0,3 %. Je to částečně způsobeno posílením amerického dolaru vůči měnám mnoha rychle rostoucích trhů, což snižuje jejich příspěvek k celkovým výsledkům, částečně oslabením Latinské Ameriky, kterou brzdí nízké ceny ropy a dalších vývozních komodit a také slabá brazilská ekonomika.

K nejrychlejšímu růstu výdajů na reklamu dochází v oblasti zvané „zrychlená Asie“, kam patří Čína, Indie, Indonésie, Malajsie, Pákistán, Filipíny, Tchaj-wan, Thajsko a Vietnam. Tento region je hlavním hnacím motorem celosvětového růstu výdajů na reklamu a lze očekávat, že mezi lety 2014 a 2017 poroste o 9,1 % ročně.

Ekonomika eurozóny v posledních několika měsících posílila, zejména díky nízkým cenám ropy a politice kvantitativního uvolňování přijaté Evropskou centrální bankou. Ekonomický stimul se projevil i na reklamním trhu, který podle agenturních očekávání letos vzroste o 2 %, což představuje zvýšení ve srovnání s loňským 1,6 % růstem.Zatím nedochází k oživení na všech trzích eurozóny, ale většina z nich se pohybuje správným směrem.

Ve Finsku předpovídá ZenithOptimedia v letošním roce pokles o 0,3 %, po němž bude v roce 2016 následovat nárůst o 1,6 %. Ve Francii by letos mělo dojít ke snížení o 0,4 %, příští rok o 0,1 %.V Řecku došlo v roce 2014 k 7,9% oživení, ale vítězství strany Syriza ve volbách a její napjatá vyjednávání s věřiteli toto oživení zastavily. Pro rok 2015 je tak predikován pouze 0,5% růst. Vedle této předpovědi existuje i jasné riziko poklesu, pokud vyjednávání o řeckém dluhu ztroskotají, což povede k nesplacení dluhu nebo k vystoupení z eurozóny.

-kch-