Rada zahájila řízení kvůli scéně s hranolky v ČT

čtvrtek, 18. června 2015, 16:07 Aktuality, Reklama MediaGuru

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila správní řízení s Českou televizí kvůli pořadu Hokejové poledne. Podezřívá ji, že při vystupování moderátora ve studiu nepatřičně zdůrazňovala jednoho z oficiálních partnerů hokejového mistrovství. Rada o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Zájem rady upoutala "scénka", při níž bývalý reprezentant a hokejový expert Pavel Richter vychází ze stanu společnosti McDonald's, odkud přináší podnos s občerstvením. Poté, co prochází kolem stěny s logem, se dostává do studia a jeden hranolek nabízí kolegyni tak, "že jí jej vkládá přímo před obličej, čímž jí přiměje k tomu, aby moderování přerušila a zareagovala".

Rada upozornila na to, že umístěný produkt byl ústředním tématem úvodu pořadu a byla na něj zaměřena pozornost i během komentování, přestože tematicky s pořadem nikterak nesouvisel. Nepatřičnému zdůrazňování umístěného produktu přitom brání zákon, konkrétně ustanovení věnované tomuto způsobu propagace označované jako product placement.

Správní řízení může rada ukončit zjištěním, že bylo vše v pořádku, upozorněním na porušení zákona nebo uložením pokuty do 2,5 milionu korun. Mluvčí ČT Alžběta Plívová sdělila, že televize oznámení o zahájení správního řízení neobdržela, a proto se k němu zatím nemůže vyjádřit.

-čtk-