Televize jsou proti návrhu zákona o vysílání

pondělí, 29. června 2015, 06:25 Aktuality, TV MediaGuru

Asociace televizních organizací (ATO) odmítá návrh novely vysílacího zákona, který připravuje ministerstvo kultury. V některých krocích je podle ní přísnější než evropská legislativa, a navrhuje proto nejdříve vypracovat koncepci regulace médií. Asociace to uvedla ve stanovisku zaslaném ministerstvu kultury.

K vyčkání na novou evropskou směrnici ATO vyzvala již dříve. Ministerstvo ale namítá, že návrh evropské normy bude hotový zřejmě až na jaře příštího roku.

„Výsledkem navrhovaných změn by bylo jen zpřísnění regulace a trestání provozovatelů vysílání,“ uvedla jednatelka asociace Vlasta Roškotová. Cílem zákona podle ní nemá být, aby se pouze lépe ukládaly pokuty. „Takovýto karatelský přístup je třeba odmítnout,“ dodala.

Asociace upozornila, že návrh dále rozevírá nůžky mezi regulací televizního vysílání a internetových videoslužeb. Ve stanovisku postupně rozebírá jednotlivé body, například zavedení označování pořadů, zákaz explicitních sexuálních scén, vypuštění zákazu zařazovat vulgarismy či přísnější zpřístupňování pořadů osobám se zrakovým či sluchovým postižením. ATO v této souvislosti upozornilo na nejasnou definici pojmu dětský pořad a opomenutí oblasti mediální gramotnosti.

V oblasti sponzoringu ATO odmítá navrhovanou regulaci minimální délky sponzorovaného pořadu, stejně jako omezení délky samotných sponzorských oznámení. Jejich zkrácení na pět sekund by podle asociace neposkytovalo sponzorům dostatečný prostor a vedlo by k jejich odchodu. V některých případech, jako je uvádění kontaktních webových stránek, je podle ATO navíc zakazováno to, co evropská směrnice povoluje.

V závěru svého stanoviska asociace uvádí, že návrh znevýhodňuje domácí provozovatele před zahraničními, protože jde nad rámec evropské směrnice. „V době, kdy se na úrovni EU již projednává sbližování regulace pro všechny mediatypy, je navrhované zpřísnění právní úpravy vysílání krokem zpět nebo lépe řečeno krokem opačným směrem, než jde EU,“ stojí ve stanovisku, které vyzývá ke zpracování koncepce regulace jednotlivých druhů médií s ohledem na jejich sbližování.

ATO sdružuje Českou televizi, Primu, TV Barrandov, Asociaci komunikačních agentur, Asociaci producentů v audiovizi či mediální zastoupení Atmedia. Stanovisko podpořila televize Nova, která je obchodním partnerem ATO.

-čtk-