Příchutě bereme jako konkurenční výhodu na trhu

pátek, 17. července 2015, 14:01 Marketing Kateřina Straková

O launchi nové značky cideru na českém trhu hovoří brand manager Strongbow Richard Gažo.

Začátkem dubna jste na český trh uvedli značku cideru Strongbow. Jak jste s jejím launchem prozatím spokojeni?

Zatím jsme nadšeni, velmi rychle se dostáváme na trh a postupně naše pozice sílí. Od začátku jsme věřili, že Strongbow není žádný experiment, ale že je to sázka na jistotu, což se potvrzuje. Strongbow je celosvětově jednička, ve světě je výrazně nejprodávanější značkou s velkým odstupem před konkurencí. Jeho kvalita je navíc potvrzena i nejrůznějšími oceněními. Na mezinárodních cenách International Cider Awards dostala naše příchuť Gold Apple třetí místo, na Monde Selection jsme za všechny příchutě získali zlatou medaili. Na lokální úrovni se nám podařilo získat titul Produkt měsíce v programu Brandnooz, třetí příčku ve srovnávacím testu časopisu Barlife a druhé místo v MF Dnes testu.

Proč jste se pro uvedení Strongbow rozhodli až letos na jaře?

Chtěli jsme počkat, až nám konkurence vybuduje kategorii (smích). Ne vždycky je výhodné být první. Můžete se poučit z chyb konkurence a začít oslovovat uvědomělé spotřebitele. Dosavadní vývoj ukazuje, že jsme dvouleté zpoždění dohnali za dva měsíce.

A jaké máte se Strongbow cíle?

Určitě chceme dobýt tento trh.

Nebojíte se, že posilováním kategorie cideru si kanibalizujete své pivní značky?

Vůbec se toho nebojíme. Cider je kategorie sama o sobě, oslovuje ženy i muže, i ty, kteří si pivo normálně nedávají. Je to konkurence mimo pivní kategorii, která dokáže převzít zákazníky například vínu, aperitivům nebo drinkům.

Na jakou cílovou skupinu se se Strongbow primárně soustředíte?

Cílíme na mladé lidi ve věku 18 až 30 let, na ženy i muže, obyvatele měst, kteří žijí společenským životem a zajímají je trendy a novinky. Tomu je uzpůsobena i aktuální kampaň.

Kampaň, kterou nyní komunikujete, staví na Mr. InCideru. Proč právě na něm?

Aktuální globální kampaň staví na tom, že jsme celosvětovou jedničkou. Prezentujeme se proto sebevědomým způsobem, kterým chceme vystoupit z řady. K tomu nám má dopomoci právě Mr. InCider. Pro přiblížení českým spotřebitelům ho pro nás do spotů namluvil Vojtěch Dyk, který výborně reprezentuje osobnost naší značky. Má sebevědomí, smysl pro humor, jde si vlastní cestou a je originální.

Plánujete Vojtu Dyka do komunikace značky zapojit více?

V tuto chvíli spolupráce s Vojtou Dykem zůstává na úrovni propůjčeného hlasu.

Jak přesně jednotlivé mediatypy v nadlinkové komunikaci kombinujete?

Nadlinková část kampaně stojí na třech základních pilířích. Prvním z nich je televizní kampaň, kterou kromě klasických spotů rozvíjí i miniepizody, kterými se mladým chceme přiblížit. Druhý tvoří outdoor, který je s televizí propojen postavou Mr. InCidera, a třetí představuje online, který je pro naši cílovou skupinu velmi důležitý. Na internetu komunikujeme prostřednictvím videí, bannerů či sociálních sítí, jako je Facebook nebo Instagram. Pomocí různorodých aktivit zde chceme propojovat online svět s tím offlinovým. Vedle toho také máme další aktivity, které mají sice menší zásah, ale jsou ušity na míru naší cílové skupině. Nedávno jsme nasadili speciální showcase s kostkami ledu, spustili jsme soutěže na rádiu Spin, branding na Expressu nebo aktivace na vybraných internetových stránkách.

Kromě toho investujete nemálo i do samplingu. Při launchi značky jste uvedli, že chcete ochutnávkami oslovit až půl milionu lidí…

Ano, sampling je pro nás skutečně klíčový. Začali jsme s ním v červnu, a s největšími objemy počítáme v červenci, pokračovat bychom měli do konce srpna, případně i v září. Víme, že máme silnou devizu v podobě kvalitního produktu, a proto chceme oslovit co nejvíce lidí. Pro tyto účely máme speciální samplingové 15cl plechovky, které po celé republice rozdává patnáct našich promotýmů. Zásadní je pro nás, aby byli promotéři při samplingu flexibilní a dokázali rychle reagovat na aktuální situaci, proto jsou vybaveni elektronickou tříkolkou s velkou chladicí plechovkou, která jim zajišťuje vizibilitu, a nachlazenými vozíky. Cílíme především na města nebo akce jako Apetit piknik. Obecně se snažíme využít ty eventy, které jsou partnerské se značkami našeho portfolia, objevíme se na Shakespearovských letních slavnostech, kde je partnerem naše pivní značka Krušovice, na Mácháči s Heinekenem nebo Highjumpu s Desperadem. Zároveň oslovujeme zákazníky shopping mallů, kde naši promotéři jen nestojí u nějakého stojanu, ale mají za úkol projít prostorem, rozdat plechovky a jít dál.

Ze samplingu na pražské náplavce
Ze samplingu Strongbow na pražské náplavce

Jakou strategii jste zvolili pro on-trade?

Z pohledu on-trade pyramidy, bylo základním krokem dostat se s POS materiály na všechny naše podniky. A musím říct, že prozatím jsme s distribucí velmi spokojeni. Postupně chceme se Strongbow proniknout i tam, kde nejsme zastoupeni s našimi pivními značkami. Dalším krokem, pomyslným středem, je přivést do podniků i čepovanou variantu, která se podává na ledu, v pěkných sklenicích a celkově nabízí jiný zážitek než lahvové balení. Vrchol pyramidy pak tvoří zajímavé outlety, kam připravujeme speciální designové prvky, podobně jak to děláme se značkou Heineken. Zde budeme akcentovat jednak britský původ značky, a to zejména přes práci se dřevem, jednak její progresivnost i modernost.

Prozatím máte na českém trhu tři příchutě. Plánujete v budoucnu uvést i další?

To bohužel nemůžu teď prozradit. Každopádně tři příchutě, které nabízíme v různých formátech, bereme jako naši konkurenční výhodu na trhu.

A hodláte nějakým způsobem bojovat se sezónností produktu?

Strongbow není čistě sezónní, ne tolik jako třeba radler. Myslím si, že si ho lidé oblíbí celoročně, protože je to chuťově vybalancovaný nápoj.

Richard Gažo, brand manažer značky Strongbow

Ve společnosti Heineken působí od roku 2011, na starosti má kromě značky cideru Strongbow také značku Heineken. Svou kariéru zahájil v agenturách Ogilvy a JWT, kde převážně pracoval na rozvoji lokálních značek portfolia Nestlé. Vystudoval ekonomii na Vysoké škole ekonomické v Praze.