Čupr se stal partnerem Enernu, spouští nový fond

pondělí, 17. srpna 2015, 12:09 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Tomáš Čupr, zakladatel Slevomatu, DameJidlo a Rohlik.cz, se stává novým, v pořadí pátým partnerem investiční skupiny Enern. První akcí po jeho vstupu bude spuštění nového fondu zaměřeného na digitální technologie s kapitálem bezmála 1,5 mld. Kč, podporovat bude především internetové firmy střední velikosti. V souvislosti s novým fondem Enern otevírá kanceláře v Berlíně, který je jedním z nejvýznamnějších evropských start-upových center.

Enern založený v roce 2010 Petrem Šmídou, Pavlem Muchou, Radkem Švecem a Radovanem Nesrstou, má za sebou bohatou investiční historii. Do energetických projektů, především v oblasti větrné energie, dosud v Česku a Polsku investoval 55 mil. EUR. Součástí skupiny jsou také dva fondy investující do internetových startupů v celkové velikosti 20 mil. EUR. Z těch byl podpořen například Slevomat, v němž skupina drží přibližně pětinový podíl (Čupr dalších 13 %), DameJidlo.cz či online supermarket Rohlik.cz, který Enern (40 %) ovládá společně s Tomášem Čuprem (42 %). Skupina dále stojí například za Twisto či ROI Hunter.

„S partnery v Enernu jsme si blízcí lidsky a máme i podobnou investiční filozofii, která stojí na prvotřídní službě zákazníkům, nebojí se rizika a podporuje zakladatele dobrých projektů. Navíc se od každého z nich mohu hodně naučit. Když zkombinujeme své zkušenosti s velmi slušným kapitálovým zázemím, můžeme pomoci vyrůst projektům, které změní trh," vysvětluje Tomáš Čupr.

-stk-