Vysílání pro Prahu může zvýšit zájem o digitální rádia

neděle, 02. srpna 2015, 07:00 Aktuality, Rádio MediaGuru

Zájem o rádia pro příjem digitálního vysílání (DAB) v Česku roste, podíl na celkových prodejích ale zůstává nízký. Větší poptávka by podle obchodníků mohla přijít po plánovaném spuštění digitálního vysílání Českého rozhlasu pro Prahu a okolí. Zařízení se kromě specializovaných e-shopů prodávají v obchodních řetězcích, podíl na celkových prodejích zatím nedosahuje ani jednoho procenta, vyplývá ze zjištění ČTK. Většímu rozmachu může bránit i cena, která bývá o polovinu až jednonásobek vyšší než u tradičních přijímačů.

Podle agentury GfK digitální přijímače nadále zůstávají okrajovou záležitostí. "Prodeje rádií s možností příjmu DAB jsou zatím na hodně nízké úrovni, jejich podíl na celkových prodejích rádií v ČR je menší než jedno procento. Což je ovlivněno zatím pořád ještě omezenějším pokrytím území signálem DAB a také možností poslouchat digitální vysílání na jiných přístrojích (telefony, tablet, TV, notebooky)," uvedla mluvčí GfK Andrea Winklerová.

Část prodejů připadá na autorádia, jež v digitální verzi nabízí většina automobilových výrobců. Množství digitálních přijímačů v Česku může dosahovat deseti tisíc.

V Česku vysílají digitální multiplexy společností České Radiokomunikace, Teleko a RTI CZ. Používají k tomu dva druhy pásem, a to takzvaný Band III a L-Band, který ale má být v Evropě utlumován. Experimentální digitální vysílání Českého rozhlasu, které v příštím týdnu začne pro Prahu a okolí, počítá se III. pásmem. V plném výkonu bude šířit všechny své digitální a celoplošné stanice.

-čtk-