Odstartoval projekt datové žurnalistiky Česko v datech

středa, 30. září 2015, 10:10 Aktuality, Výzkum, Internet & Mobil MediaGuru

Na poli datové žurnalistiky odstartoval nový projekt s názvem Česko v datech, který se zaměřuje na analýzu a vizualizaci velkých dat. S výstupy následně bude seznamovat veřejnost a poskytovat je k dispozici médiím. „Na projektu Česko v datech chceme odborné i laické veřejnosti nejen přiblížit zajímavé fenomény z naší země, ale zároveň ukázat i práci s velkými daty a nejmodernějšími nástroji na jejich zpracování,” uvádí duchovní otec projektu Dominik Hrodek z agentury Dark Side.

Výstupy budou dostupné na webových stránkách www.ceskovdatech.com, jednotlivé články budou sdíleny na sociálních sítích. Součástí webu bude i blog Data očima, kde budou dostupné příspěvky odborníků na danou problematiku. Každý měsíc bude věnován jednomu hlavnímu a několika dílčím tématům za dohledu odborných garantů. „Chceme vytvořit trvale udržitelný projekt, který bude dodávat témata,” říká Dominik Hrodek. Témata se budou vybírat v rámci pravidelných redakčních rad. „Rádi se budeme zabývat také podněty ze strany médií,“ doplňuje Hrodek s tím, že jsou na přání ochotni jednotlivá témata pro potřeby médií dopracovat.

V říjnu se tak bude projekt zabývat tématem cizinců v Praze, dále se dotkne importu vína, žen v politice či textů českých písní. Na následující měsíc plánuje zpracování témat EU dotací, fotbalu či zdravotní dostupnosti.

S agenturou Dark Side na projektu spolupracují společnosti SAS Česká republika, Deloitte,  Unicorn a CLoud4Com. „Většina softwarových nástrojů pro práci s velkými daty dnes ještě zdaleka není na takové úrovni, aby je mohli bez problémů a masově využívat běžní uživatelé. Pokud organizace zrovna nezaměstnává tisíce specialistů pro práci s Big Daty, je pro ni velmi obtížné jejich informační potenciál využít. A to je velká škoda, protože právě ve velkých datech se skrývá obrovský potenciál. Česko v datech chce ukázat, jak atraktivně a přehledně mohou výstupy z podobných analýz vypadat,” dodává Zdeněk Honek, Country Manager společnosti SAS Česká republika.

Projekt Česko v datech zároveň spolupracuje se studenty tuzemských vysokých škol, kterým umožní nahlédnout do světa analytiků a vyzkoušet si práci s nástroji na zpracování velkých dat.

-stk-