Poslanci KSČM navrhují nižší DPH na noviny a časopisy

pátek, 18. září 2015, 07:10 Aktuality, Tisk MediaGuru

Poslanci KSČM Jiří Dolejš a Gabriela Hubáčková navrhují, aby noviny a časopisy podléhaly nově desetiprocentní sazbě daně z přidané hodnoty. Dosud podléhají sazbě 15 procent. Svým návrhem chtějí vytvořit prostor pro zlevnění tisku a pro zvýšení prodeje. Svoji novelu zákona o DPH předložili ve Sněmovně. O zařazení periodického tisku do desetiprocentní sazby usiluje již delší dobu Unie vydavatelů.

Poslanci KSČM poukazují na to, že ani zařazení novin a časopisů do první snížené sazby DPH, tedy 15 procent, nevedlo k zásadnějšímu zpomalení propadu prodeje novin a časopisů. Důvodem je, že DPH v jejich případě vzrostla z pěti procent v roce 2007 až na současných 15 procent.

"Negativní vliv na pokles prodeje pak mělo výrazné zdražení novin a časopisů," stojí v důvodové zprávě. Stojí v ní také, že v roce 2007 se prodalo 1,672 milionů výtisků a na dani z jejich prodeje se vybralo 267 milionů korun. V roce 2013, kdy už platila 15procentní sazba, se prodalo 942.000 výtisků a na dani se vybralo 622 milionů korun.

Vývoj daňového výnosu z prodeje periodického tisku tak podle poslanců ukazuje, že daňový výběr se zvyšoval jen v důsledku zvyšování sazby daně. Pokud se zákon nezmění, pak lze prý do budoucna předpokládat další propad daňového výběru. Unie vydavatelů podle nich předpokládá, že zařazením tisku do desetiprocentní sazby by stát přišel o 450 až 465 milionů korun.

Návrh poslanců vítá Unie vydavatelů, která upozorňuje, že sazba daně z přidané hodnoty se u tisku od konce roku 2007 do roku 2013 ztrojnásobila a je jedna z nejvyšších v Evropě. "Unie vydavatelů dlouhodobě prosazuje co nejnižší sazbu DPH pro periodický tisk, protože tisk plní řadu významných společenských funkcí, pro což má být co nejpřístupnější, nejrozmanitější a kvalitní. Tyto důvody jsou uznávány ve většině zemí Evropské unie, v nichž je tisk zařazen do snížené, supersnížené nebo nulové sazby DPH," sdělil ČTK ředitel unie Jozef Šabľa. Přijetí návrhu by podle něj umožnilo také odstranit určitou abnormalitu, kdy od letoška byla sazba pro knihy snížena na deset procent, zatímco periodický tisk byl ponechán v sazbě patnáctiprocentní.

Poslanec Dolejš ČTK potvrdil, že KSČM vlastní většinový podíl v akciové společnosti Futura, která kromě jiného vydává deník Haló noviny. S možným konfliktem zájmů ale nesouhlasí, jak řekl, tiskoviny vydává mnoho subjektů. Poukázal například na to, že například holding Agrofert ministra financí Andreje Babiše je jediným vlastníkem společnosti Mafra, která vydává například Mladou frontu Dnes nebo Lidové noviny.

Druhá snížená sazba DPH ve výši deseti procent se nyní vztahuje na knihy, kojeneckou výživu, léky pro lidi i zvířata a také na zvláštní výživu pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

-čtk-