ÚOHS: Penta může koupit Vltava-Labe-Press

středa, 09. září 2015, 14:23 Tisk MediaGuru

Antimonopolní úřad souhlasí s prodejem vydavatelské skupiny VLP společnosti Penta.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej vydavatelství Vltava-Labe-Press investiční skupině Penta. Podle antimonopolního úřadu nebude mít spojení za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí bylo vydáno dnes a není dosud pravomocné, uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Noviny prodává německý koncern Verlagsgruppe Passau. Reálné převzetí vydavatelství novým majitelem však může trvat dalších několik týdnů.

ÚOHS vedl pouze zjednodušené řízení. To znamená, že případ posuzoval ve zkráceném režimu. Součástí akvizice je také 51 procentní podíl ve společnosti Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, TV magazín a National Geographic Česko, dále 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive.

Penta nezařadí VLP do společnosti News and Media Holding, která zastřešuje její mediální aktivity na Slovensku, ale vydavatelství bude přímo odpovědné vedení skupiny. "Mediální investice Penty v ČR a na Slovensku je třeba vidět odděleně. Co lze potvrdit, je fakt, že budeme hledat především ekonomické synergie tam, kde mají smysl," uvedl už dříve mluvčí Penty Ivo Mravinac.

O důvodech vstupu do mediální sféry mluvil v dubnovém rozhovoru s Hospodářskými novinami spolumajitel Penty Marek Dospiva. Zmínil budování transparentnějšího prostředí, využití synergií s ostatními firmami, ale také obranu před "iracionálním napadáním", což podle něj novináři nazývají jako pořízení si "atomového kufříku".

Německý mediální koncern uvedl, že VLP prodal ze strategických důvodů. "Tato transakce nám totiž umožní se více soustředit na německý trh, kde chceme pokračovat v dalším růstu," uvedla generální ředitelka Verlagsgruppe Passau Simone Tucci-Diekmannová.

Vltava-Labe-Press, resp. celá skupina včetně magazínového vydavatelství Astrosat, je druhým největším subjektem na trhu tištěných titulů. Svými tituly osloví 2,7 mil. čtenářů. VLP se na novinovém trhu vyprofilovala jako vydavatel regionálních titulů. Ve svém portfoliu má 71 regionálních deníků sdružených pod názvem Deník a dalších více než 20 regionálních týdeníků. Je největším hráčem na českém regionálním trhu tištěných titulů. Vedle Czech News Center (Blesk, Aha!, Sport aj.) a skupiny Mafra (MFD, LN, Metro aj.) patří do silné trojice největších vydavatelů denního tisku. Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu.

-čtk, -mav-