CME: Programové investice směřují k upevnění pozice

čtvrtek, 29. října 2015, 07:57 TV MediaGuru

Programové investice mají udržet vedoucí postavení stanic skupiny v zemích, kde působí.

Management společnosti CME, majitele televizní skupiny Nova, nadále považuje nákladovou umírněnost za svoji prioritu do dalšího roku. Věří přitom, že úroveň programových nákladů udrží na úrovni letošního roku. V konferenčním hovoru pro investory to při příležitosti oznámených výsledků za třetí čtvrtletí 2015 uvedli ředitelé CME Michael Del Nin a Christoph Mainusch. CME je ale podle jejich slov připravena investovat do programu v případě, kdy bude potřebovat vylepšit své postavení na trhu vůči konkurenci.

V letošním roce se úroveň programových nákladů CME snížila o 4 %, ve třetím čtvrtletí 2015 o 9 %. Rozhodování o výši programových investic je podle managementu CME ovlivněno dvěma faktory. Firma chce udržet vedoucí postavení v podílu na sledovanosti na svých klíčových trzích a zároveň dosud vyjednávala o snížení nákladů za zahraniční licenční pořady a tyto získané prostředky investovala zpět do lokální tvorby. "Je teď brzy odhadovat, jak se situace přesně vyvine v příštím roce. Programové plány pro celý rok 2016 zatím nebyly ukončeny," řekl v hovoru Christoph Mainusch.    

Programová osa stanic skupiny CME má nadále stavět na zpravodajství, domácí tvorbě a zábavě. Management CME zároveň naznačil, že další náklady může aktuálně směřovat do podvečerního vysílání skupiny Markíza, která na Slovensku v letošním podzimu čelí v access prime-time zvýšené konkurenci.

Fázi reorganizace pak považuje vedení firmy za uzavřenou. "Teď chceme stavět na tomto úspěchu a společnost dále rozvíjet," řekl Michael Del Nin. Oba ředitelé převzali řízení firmy před dvěma lety, kdy zahájili proces ozdravení společnosti. Za významné ve strategii firmy označili také prodej filmových studií v Bukurešti (prodáno v říjnu 2015), čímž CME dokončila divestici všech aktivit, které netvoří její hlavní byznys.

Výhled na letošní rok z pohledu provozního zisku před odpisy a amortizací (OIBDA) je podle managementu až +55 % ve srovnání s loňským rokem. Situace se lepší také z hlediska cash flow, kde vedení odhaduje za rok 2015 jeho objem v rozpětí 45-55 mil. USD.

-mav-