Dvořák: ČT by mohla být bez přenosů z OH 2018 - 2024

středa, 07. října 2015, 16:52 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize nebude moci v krajním případě vysílat přímé přenosy z letních a zimních olympijských her v období let 2018 až 2024. Vysílací práva pro toto období získal Eurosport a ČT s ním musí vyjednávat. Během středečního jednání Rady České televize to uvedl generální ředitel Petr Dvořák.

ČT podle Dvořáka začala jednat s provozovatelem Eurosportu o možnosti tzv. sublicence, v rámci které by přenosy mohla vysílat. Majitel práv musí podle pravidel olympijského výboru zajistit 200 hodin přenosů z letních her a 100 hodin ze zimních na volně šířených kanálech. Eurosport ale v Česku běží jen v rámci placených služeb.

Společnost Discovery Communications, která Eurosport vlastní, získala od Mezinárodního olympijského výboru vysílací práva na olympijské hry v letech 2018-2024 pro Evropu včetně České republiky letos v červnu za 1,3 miliardy eur (35,4 miliardy korun).

Na nejbližší olympijské hry, které se budou konat v příštím roce v Riu de Janeiro, se uzavřená dohoda nevztahuje. Z Brazílie bude olympijské hry na českém území vysílat Česká televize na volně šiřitelných kanálech a Nova na placených.

Dvořák radní rovněž informoval, že ČT odvysílá na konci října zápasy ženského tenisového Turnaje mistryň ze Singapuru, kde má Česko silné zastoupení.

-čtk-