Hlídací pes vstupuje do druhého roku, čerpá opci

středa, 21. října 2015, 14:35 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Server Hlídací pes.org vstupuje do druhého roku své existence. Jeho roční existenci a cíle, se kterými projekt vznikal, představil na konferenci Czech Internet Forum redaktor Robert Břešťan. Projekt, který se podle slov Roberta Břešťana nechce podbízet čtenářům, není proto nucen honit čtenost a "kliky" a je nezávislý na přáních majitele, dosahuje podle Google Analytics měsíční návštěvnost na úrovni 100 tis. návštěv. Největší procento návštěv přichází z Prahy a z Brna. 

Inspirací pro vznik serveru byl americký web ProPublica.rog. Provozovatelem je Ústav nezávislé žurnalistiky. Finance na provoz server získává především z darů či grantů. Start podpořil Nadační fond českých průmyslníků, se kterým má Ústav dohodu o podpoře na jeden rok plus opci na další dva roky. Opci na další rok existence už Hlídací pes začal čerpat, řekl dále Břešťan. Reklama není pro server klíčovým zdrojem.

Obsahově není záměrem serveru pokrývat všechna témata, nevyužívá rovněž servisu ČTK. Snaží se věnovat tématům, která jsou klíčová pro rozvoj demokratické společnosti.

-mav-