Obcím se asi nevrátí pravomoc o nosičích u silnic

pondělí, 19. října 2015, 07:00 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Karlovarský kraj asi narazí u vlády s návrhem, který by vrátil obcím pravomoc rozhodovat o umístění reklamních poutačů podél silnic nižších tříd uvnitř obcí. Nyní je jednotlivě povolují silniční úřady po souhlasu policie. Podle předběžného stanoviska pro pondělní jednání kabinetu není krajská novela zákona o pozemních komunikací koncepční a svěřila by obcím pravomoc, kterou nemají.

Nynější úprava měla hlavně pomoci odstranit billboardy podél dálnic, podle kraje ale dopadla i na obce. Silniční úřady prý zamítají žádosti o prodloužení povolení reklamních ploch v obcích, které tam jsou dlouhodobě. Obce přicházejí o příjmy i o možnost propagovat své kulturní akce, tvrdí regionální politici.

Návrh kraje předpokládá, že podle nynějších pravidel povolování reklamy by se nepostupovalo, pokud by měla obec vymezené zastavěné území a současně by vydala nařízení s pravidly pro umístění propagace podle zákona o regulaci reklamy. Vláda ale upozorní na to, že podle tohoto zákona můžou obce reklamu na veřejných místech pouze zakazovat. "Zamýšlená působnost by tak obcím musela být teprve svěřena," stojí v předběžném stanovisku.

Kabinet předloze, o níž rozhodnou zákonodárci, vytkne i "nejasné a zavádějící" formulace a formální nedostatky.

-čtk-