Penta podala na Denník N další žalobu, chce odškodné

čtvrtek, 01. října 2015, 10:27 Aktuality, Slovensko MediaGuru

Finanční skupina Penta podala další žalobu na slovenský list Denník N. Důvodem je opět komentář deníku o podnikání Penty ve zdravotnictví. Tentokráte Penta kromě omluvy žádá i odškodné 5000 eur (136.000 korun), napsal list.

Penta, která vstoupila do medií na Slovensku i v ČR, podala druhou žalobu na Denník N. Noviny založili bývalí redaktoři deníku Sme, kteří z tohoto listu odešli poté, co se Penta stala partnerem nového spolumajitele vydavatele Sme, společnosti Petit Press. Také první žaloba Penty na Denník N se týkala jeho komentáře o aktivitách skupiny ve zdravotnictví.

Finanční skupina se tentokrát ohradila vůči komentáři Denníku N, že síť jejích lékáren porušuje zákon ohledně přípravy léků pro pacienty. Popřela také informace ohledně vlastnické struktury zdravotní pojišťovny Dôvera, která patří do jejího portfolia, nebo o jejím údajném vlivu na společnost, jež na Slovensku čelila aféře kvůli plánované dodávce prý předraženého diagnostického přístroje do státem ovládané nemocnice.

"V tomto konkrétním případě jí (Pentě) vadí pasáže komentářů o jejích zdravotnických aktivitách. Podobné informace se objevily opakovaně a nevím o tom, že by Penta do té doby nějaké médium za ně žalovala. Původně Penta žádala opravu, ale ani po důkladném prostudování jsem neviděl důvod, abychom to udělali. Za informacemi si stojíme," uvedl šéfredaktor listu Matúš Kostolný.

Penta ve spolupráci s nizozemskou investiční společností V 3 Media Holdings v minulosti koupila přední slovenská vydavatelství 7 Plus a Trend Holding. Letos v létě zase podepsala smlouvu s německým koncernem Verlagsgruppe Passau, od něhož koupila vydavatelství Vltava-Labe-Press. Získala tak největší české regionální noviny Deník a tiskárny Novotisk.

Slovenský tisk v minulosti čelil žalobám nebo žádostem o zveřejnění opravy případně reakcí zejména od politiků. Premiér Robert Fico zase dlouhodobě odmítá odpovídat na dotazy redaktorů Denníku N či Sme, Denník N se navíc rozhodl bojkotovat celý jednobarevný kabinet sociálních demokratů za to, že list prý tendenčně píše o jeho práci.

-čtk-