Czech News Center byla kvůli odpisům loni ve ztrátě

pátek, 20. listopadu 2015, 10:24 Tisk MediaGuru

Odpisy ve výši 335 milionů korun ovlivnily výsledek vydavatele deníku Blesk za rok 2014.

Společnost Czech News Center (CNC), vydavatel deníků Blesk, Aha! a Sport a řady magazínových titulů, dosáhla v loňském roce výnosů ve výši 1,84 mld. Kč. Provozní zisk před odpisy v roce 2014 představoval 287 mil. Kč. Hospodaření firmy ale celkově skončilo ztrátou -8,23 mil. Kč. „Výsledek byl významně ovlivněn odpisy ověřovacího rozdílu z nabytého majetku z titulu fúze, které činily 335 mil. Kč,“ zdůvodnilo vedení společnosti ve výroční zprávě.

Z celkových výnosů představovaly výnosy z prodeje novin a časopisů 1,14 mld. Kč, výnosy z prodeje inzerce 677 mil. Kč. Firma zároveň uvedla, že v průběhu loňského roku společnost posilovala digitální aktivity a zaznamenala nárůst návštěvnosti svých webů a online inzerce. K tomu mělo mj. přispět živé internetové vysílání všech zápasů fotbalové Synot ligy. Společnost loni také představila předplacenou platební kartu na trhu pod značkou Blesk peněženka.

Bývalé vydavatelství Ringier Axel Springer koupili na konci roku 2013 podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Firma se přejmenovala na Czech News Center, jejím hlavním akcionářem je společnost Czech Media Invest. Rok 2014 byl prvním, po které společnost fungovala pod novým vlastníkem.

Generální ředitelka Czech News Center Libuše Šmuclerová na čtvrteční konferenci Forum Media uvedla, že CNC je v hledání nové akvizice a že bude pokračovat v zpoplatňování online obsahu na serveru Blesk.cz (v současnosti zpoplatňuje vybrané fotbalové přenosy na iSport.cz). V hrubém návrhu rozpočtu pro příští rok plánuje, že výnosy z digitálu budou vyrovnané s výnosy z tiskové inzerce.

-mav-