Merkelová a Schulz navrhují nižší DPH pro digitál

úterý, 10. listopadu 2015, 17:40 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Německá kancléřka Angela Merkelová a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz se v minulém týdnu zúčastnili výročního summitu německých vydavatelů, který se konal pod patronací německé vydavatelské asociace VDZ.

Ve svém projevu Merkelová vyzdvihla význam tisku v demokratické společnosti. Zdůraznila důležitost vyváženého přístupu v oblasti ochrany údajů, přísných pravidel v autorském právu a snížení DPH pro digitální tisk. V současné době je v Německu DPH na tištěná periodika 7 %, na digitální pak 19 %. Kromě jiného také zdůraznila význam možnosti „být nalezen“ v dnešním digitálním věku a poukázala na dominantní postavení některých vyhledávacích agregátorů, kterým by nemělo být dovoleno, aby byly jejich obsahy upřednostňovány.

Prezident Evropského parlamentu Schulz se připojil k názoru na snížení sazby DPH pro digitální distribuci obsahů tisku, zdůraznil význam svobody tisku a vytvoření takových ekonomických podmínek, které mu umožní nezávislé financování. Dále Schulz konstatoval, že i on souhlasí s nezbytností co nejrychleji vyřešit dominantní postavení společnosti Google na trhu agregátorů obsahu.

-mav-