Obviněnými kvůli zámku ČRo jsou i Koliandr a Balvín

středa, 11. listopadu 2015, 13:04 Aktuality, Rádio MediaGuru

Mezi obviněnými v kauze prodeje zámku Českého rozhlasu v Přerově nad Labem jsou bývalý náměstek ČRo Michal Koliandr a někdejší ministr kultury Jiří Balvín. Na poslaneckém volebním výboru to dnes řekl předseda Rady ČRo Michal Stehlík s odvoláním na informace policie. Třetího obviněného nejmenoval. Český rozhlas o prodeji zámku zatím nerozhodl, proto rada podle Stehlíka neshledala nic, co by ovlivnilo hospodaření ČRo. Koliandr ani Balvín údajné obvinění nechtějí komentovat. Také pražská policie to odmítla, protože věc je zatím v přípravném řízení.

"Policie mi nijak utajovaně sdělila, že obviněnými jsou bývalý náměstek Michal Koliandr a Jiři Balvín. Třetí jméno si nevybavím," řekl Stehlík, který v případu stejně jako ostatní členové rady figuruje jako svědek. "Vzhledem k tomu, že k prodeji nedošlo a nebyl tam žádný finanční pohyb z hlediska rozpočtu Českého rozhlasu, neshledali jsme nic, co by nabourávalo výroční zprávu. Nikdo z nás nedokáže konstatovat, kam vyšetřování doputuje," dodal.

Jeden z obviněných, bývalý náměstek Koliandr skončil v Českém rozhlasu právě v souvislosti s prodejem přerovského zámku. Bývalý generální ředitel Peter Duhan nedávno uvedl, že na Koliandra podal trestní oznámení kvůli údajnému úplatku, který se měl prodávaného zámečku týkat. Náměstka z funkce odvolal v květnu pro ztrátu důvěry. Koliandr veškerá obvinění již dříve odmítl.

Zámek v Přerově nad Labem patří Českému rozhlasu. Letos na jaře sešlo z jeho prodeji pražskému podnikateli Janu Hnilicovi. Radní nechtěli, aby při rozhodování hrála roli jen cena. Zatímco nabídková cena byla 21,8 milionu korun, Hnilica nabídl 33 milionů. Nabídka Středočeského kraje byla 22 milionů korun.

-čtk-