ČT od ledna nabídne Dům z karet, Mad Men či Most 3

čtvrtek, 03. prosince 2015, 10:22 Aktuality, TV MediaGuru

V příštím roce zařadí Česká televize do svého programu úspěšné zahraniční seriály. Od ledna se ve vysílání objeví americký seriál Dům z karet (House of Cards), italsko-německá Gomora, britská Hra, dánský seriál 1864 nebo australsko-britské Stíny nad jezerem.

Na obrazovkách se také objeví čtyřdílná minisérie Fleming i čtvrté pokračování Pana Selfridge, pokračovat budou novými řadami i seriály Ve jménu vlasti IV a švédsko-dánský Most III. Novinkou ve vysílání ČT art se stane seriál Šílenci z Manhattanu, známý pod názvem Mad Men, z prostředí fiktivní reklamní agentury Sterling Cooper.

Šílenci z Manhattanu (Mad Men)
Šílenci z Manhattanu (Mad Men)

Seriál Dům z karet (House of Cards) sleduje profesní i osobní život stranického tajemníka Franka Underwooda v podání Kevina Spaceyho a odkrývá zákulisí nejvyšších pater americké politiky. Vznikl podle románu Michaela Dobbse, bývalého anglického konzervativce a autora několika bestsellerů.

Mafiánská sága Gomora vznikla v roce 2014 a je již druhým filmovým zpracováním stejnojmenné knihy Roberta Saviana, která v roce 2006 otřásla Itálií. Saviano v ní rozkrývá hierarchii neapolské Camorry, její roli v obchodu s drogami a bílým masem i její provázanost s oficiálními mocenskými strukturami.

Gomora, foto: Emanuela Scarpa
Mafiánská sága Gomora, foto: Emanuela Scarpa

Tématem dánského seriálu 1864 je druhá šlesvická válka, a ačkoli část vyprávění zahrnuje reálné historické figury, jeho základ tvoří příběh dvou bratrů Lausta a Petra, který je rámován linií ze současnosti, jež historii propojuje s aktuální zahraniční misí dánské armády.

1864
Dánský seriál 1864 z období druhé šlesvické války

Seriál Hra se vrací do sedmdesátých let, do chvíle, kdy britská tajná služba dostává od přeběhlého plukovníka KGB informaci o připravované rozsáhlé ruské operaci s kódovým označením Sklo a vytvoří uzavřenou pracovní skupinu, která se jí má zabývat.

Seriál Hra
Špionážní seriál Hra

Australsko-britsko-novozélandské Stíny nad jezerem (Top of the Lake) jsou autorským projektem filmařky Jane Campionové, jež spojuje postupy thrilleru s prvky symbolické úvahy o bolesti, odplatě i ženské identitě.

Australsko-britsko-novozélandský seriál Stíny nad jezerem
Australsko-britsko-novozélandský seriál Stíny nad jezerem

-stk-