Michal Kubal se stane moderátorem Událostí ČT

úterý, 01. prosince 2015, 10:11 Aktuality, TV MediaGuru

Stávající vedoucí redaktor zahraničního zpravodajství České televize Michal Kubal se stane novým moderátorem Událostí. K Marcele Augustové, Daniele Písařovicové a Jakubu Železnému se Michal Kubal připojí na pozici moderátora hlavní zpravodajské relace České televize od ledna příštího roku.

„Michal působí v televizním zpravodajství už více než patnáct let. Od počátku se zaměřuje na zahraničně-politická témata, prošel si zkušeností válečného zpravodaje i zpravodaje České televize ve Spojených státech a po svém návratu se stal vedoucím zahraniční redakce. Události tak získávají novou osobnost s hlubokou profesní zkušeností,“ říká ředitel Zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

Michal Kubal začínal v redakci zpravodajství České televize v roce 1997. Během své novinářské praxe působil v sedmdesáti zemích. Pokrýval ozbrojené konflikty v Makedonii, Pákistánu, Afghánistánu, Iráku a v dalších oblastech. V roce 2008 se stal zahraničním zpravodajem České televize ve Spojených státech a po svém návratu začal působit jako vedoucí redakce zahraničního zpravodajství. Od roku 2013 stál v čele týmu dnes úspěšného pořadu Horizont ČT24. V těchto dnech natáčel Michal Kubal pro Českou televizi v Sýrii rozhovor s prezidentem Bašárem al-Asadem.

„Moderování hlavní zpravodajské relace patří ve všech světových stanicích k vrcholům kariéry televizních novinářů. Velmi si vážím takové příležitosti. Je pro mě ctí stát se součástí týmu Událostí,“ říká ke svému příchodu do Událostí Michal Kubal.

Kubal je držitelem několika novinářských cen. Je rovněž spoluautorem knihy Válka v Iráku očima tří českých reportérů a podílel se na dokumentech Slovensko na křižovatce, V hlavní roli Gustáv Husák, V srdci Talibanu, Český zázrak v Bostonu.

Michal Kubal nastoupí do Událostí od začátku ledna příštího roku. Čtvrtá ze současných moderátorů Událostí, Aneta Savarová, byla ze své pozice na vlastní žádost dočasně uvolněna ze zdravotních důvodů a ve vysílání se tak v nejbližších měsících neobjeví.

Michal Kubal, foto: Česká televize
Michal Kubal, foto: Česká televize

-mav-