Studie: Přechod na DVB-T2 bude stát 21 mld. Kč

sobota, 19. prosince 2015, 00:01 Aktuality, TV MediaGuru

Přechod na novou generaci digitálního televizního vysílání DVB-T2 vyjde české domácnosti do konce roku 2020 na 20,8 miliardy korun. Zhruba 60 procent bytů bude řešit problém s investicí do nové televize nebo set-top boxu. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Grant Thornton.

"Tyto domácnosti přijímají nyní digitální terestrický signál a nebudou mít na výběr. Zbývajících 40 procent přijímá televizní signál po kabelu nebo satelitu, a těch se tato investice prakticky týkat nebude," uvedl David Pirner z poradenské firmy.

Hlavním důvodem výměny televizí či set-top boxů je změna vysílací technologie, a s tím související změna kodeku z MPG-2 pravděpodobně na HEVC nebo MPG-4. Vysílací technologie se mění kvůli uvolnění části kmitočtů mobilním operátorům, kteří potřebují větší prostor pro poskytování mobilního vysokorychlostního internetu. Současné televize a set-top boxy novou technologii DVB-T2 většinou nepodporují.

"Změna je definitivní. Není to v rovině úvah a je zcela jasné, že čeští televizní diváci budou muset do svých peněženek pro částku kolem 20 miliard korun do konce roku 2020 skutečně sáhnout. A nepomůže ani přechod z terestrického vysílání na kabelovku nebo satelit, protože i při této variantě budou investice například do satelitu nutné nehledě na to, že kabelové i satelitní vysílání je placenou službou," dodal Pirner.

V Česku je v současnosti 4,2 milionu domácností a v každé je průměrně 1,84 televize. Průměrná cena televize je 11.000 Kč a průměrná cena set-top boxu 750 Kč. Podle analýzy si z těch domácností, kterých se problém týká, 60 procent pořídí novou televizi a 40 procent nový set-top box. Do nových TV budou muset Češi investovat zhruba 18,5 miliardy, do set-top boxů necelých 2,5 miliardy korun.

-čtk-