V logu českých olympioniků v Riu bude Zátopek

úterý, 08. prosince 2015, 18:58 Aktuality, Marketing MediaGuru

Český olympijský výbor (ČOV) spojí své aktivity v olympijském roce 2016 s osobností Emila Zátopka. „Hledali jsme osobnost, která by v této výjimečné olympijské sezóně spojila vrcholové, amatérské i neorganizované sportovce, která je schopna oslovit širokou veřejnost i odborníky,“ vysvětluje předseda ČOV Jiří Kejval s tím, že zatímco u minulých olympiád využíval ČOV inspirace díly umělců Františka Kupky a Alfonse Muchy, nyní sází na inspirativního sportovce.

Motiv českého olympijského týmu na OH v Riu
Motiv českého olympijského týmu na OH v Riu

Držitel čtyř zlatých a jedné stříbrné olympijské medaile se dostane v podobě stylizované siluety do loga i na dresy olympijského týmu. Autorem siluety je sám Zátopek, který ji občas přikreslil spolu s postavičkou své ženy Dany s oštěpem v ruce fanouškům ke svému autogramu.

Autogram Emila a Dany Zátopkových i s postavičkami
Autogram Emila a Dany Zátopkových i s postavičkami, foto: MediaGuru

„Prakticky jsem změnil jedinou věc – výraz v panáčkově tváři. Původně se totiž originální Zátopkův panáček nesmál a my chceme, aby z motivu byla naopak cítit radost,“ říká akademický malíř Milan Jaroš, který Zátopkova panáčka zpracoval jako grafický motiv. Součástí olympijského brandingu v Riu bude i slogan inspirovaný Zátopkem: „Nemůžeš? Přidej.“

Zátopkova silueta se rovněž objeví i na olympijské kolekci, kterou opět vyrobí společnost Alpine Pro. Kromě stylizované siluety bude pracovat i s podpisem Emila Zátopka. Kolekce bude v prodeji od května 2016, již nyní jsou však k dostání olympijská trička, čepice a šátek.

Motiv na oblečení českých olympioniků do Ria
Jeden z motivů na oblečení českých olympioniků do Ria
Trička, první kus oblečení z kolekce pro OH v Riu od Alpine Pro
Trička, první ukázka z kolekce pro OH v Riu od Alpine Pro

S nápadem využít osobnosti Emila Zátopka pro olympijský motiv přišel poprvé režisér David Ondříček, který nyní připravuje v koprodukci Českého olympijského výboru a České televize dokument. Snímek zachytí nejen nejslavnější momenty Zátopkovy sportovní kariéry, ale bude také sledovat, jaký dopad má jeho odkaz na současnou světovou atletickou špičku. „Film bude zaměřen i na mezinárodní publikum a bude mít premiéru v rámci oficiálního programu olympijských her v Riu,“ dodává režisér, jehož záměrem je kromě dokumentu natočit o Zátopkovi i hraný film.

Kromě toho ČOV vydává vlastním nákladem první ucelený životopis Emila Zátopka s názvem Emil Běžec z pera Pavla Kosatíka. „Naším cílem je, aby se sport jako téma dostal k co nejširší veřejnosti. Díky knize a dokumentu se dostaneme k jiným skupinám než sportovním fanouškům,“ vysvětluje marketingový ředitel ČOV Marek Tesař.

Křest knihy Emil Běžec od Pavla Kosatíka, foto: ČOV 2015/Markéta Navrátilová
Křest knihy Emil Běžec od Pavla Kosatíka, foto: ČOV 2015/Markéta Navrátilová

S Emilem Zátopkem se budou seznamovat i děti ve školním věku v rámci projektu Sazka Olympijský víceboj. V rámci doplňkového úkolu vlastnoručně kreslí obrázky na téma „běh nás baví“ se vzkazy pro olympioniky. Ty nejlepší výkresy poletí s českou výpravou v srpnu 2016 do Ria jako talismany pro štěstí.

-stk-