Apple chce zařadit do Apple News placený obsah

středa, 27. ledna 2016, 19:39 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Apple ve své nedávno spuštěné zpravodajské aplikace Apple News plánuje podle informací agentury Reuters zařazení placeného obsahu. Tímto způsobem chce Apple vydavatelům, mezi něž se řadí například The Economist, The New York Times nebo The Wall Street Journal, nabídnout více dat o čtenářích, ale i příležitost k přilákání nových předplatitelů. Zároveň se tím chce odlišit od podobně laděných zpravodajských platforem, jakou je například Instant Articles Facebooku.

Prozatím není jasné, zda bude Apple u placeného obsahu ověřovat předplatitele daných médií, nebo bude strhávat platby prostřednictvím aplikace. Možné je také, že uživatelé aplikace budou mít pár „placených“ článků zdarma a po dosažení určitého počtu článků budou vyzváni k platbě.

The Wall Street Journal, který má většinu článků na webových stránkách za paywallem a každý den poskytne na Apple News několik článků, doposud dostával od Applu jen málo údajů o svých čtenářích. S placeným obsahem by se to však mělo změnit. „Zajistit předplatné na externích platformách u distribučních partnerů je rozhodující,“ myslí si Katie Vanneck-Smith ze společnosti Dow Jones, vydávající The Wall Street Journal.

Vstřícný krok Applu ukazuje snahu technologických firem dodat vydavatelům i na externích platformách větší flexibilitu. Kupříkladu Google testuje open source projekt Accelerated Mobile Pages, s nímž chce zrychlit u vydavatelů načítání mobilních stránek, a přitom zachovat reklamní sdělení.

-stk-