Digitalizací projde odhadem ještě stovka kinosálů

čtvrtek, 28. ledna 2016, 08:14 Aktuality, Reklama MediaGuru

V současné době se v České republice nachází celkem 464 digitalizovaných kin. Na digitalizaci stále ještě čekají dalších tři sta kin, ale vzhledem k tomu, že se jedná o menší kina, na menších městech a vesnicích, dá se předpokládat, že většina z nich nenajde dostatek finančních prostředků. „Předpokládáme tedy, že digitalizací projde ještě odhadem 100 sálů,“ říká Miloš Tourek ze společnosti AV Media, která se v Česku podílela na digitalizaci 290 sálů.

Od záchrany ke zkvalitňování služeb

Po první vlně, kdy byla digitalizace soustředěna především na záchranu kina, nyní nastává etapa zkvalitnění nabízených služeb. „Provozovatelé a majitelé kin chtějí svým divákům přinést komfortnější prostředí, a to nejen z hlediska obrazu a zvuku, ale i také pohodlí při sledování filmu,“ vysvětluje Tourek. Dnes proto nastupují DCI laserové projektory, které dokážou zprostředkovat lepší kvalitu obrazu, trendem jsou i sály s 3D zvukovými systémy typu Dolby Atmos. Ve vybavení kin nacházejí dnes místo i technologie pro neslyšící a nevidomé diváky.

Řešení pro kina na menších městech, která jsou často součástí místního kulturního domu, nabízí tzv. „boothless cinema“, neboli řešení DCI bez projekční kabiny. S tím může provozovatel získat variabilní prostor nejen pro promítání filmů, ale i pro pořádání plesů, koncertů, divadelních představení a společenských akcí.

Přínos digitalizovaných kin pro diváky, kina i zadavatele

Digitalizovaná kina přináší divákům možnost sledování filmů v 3D obrazu a 3D zvuku. Kromě premiérových českých a zahraničních 2D a 3D filmů mohou moderní kina promítat živé přenosy opery nebo sportovních utkání za doprovodu 3D zvukového systému. „Divák je tak vtažen do děje, a tím prožívá mnohem emotivnější zážitky, díky kterým se do kina opět vrací,“ myslí si Miloš Tourek.

Pro malá kina znamená digitalizace především konkurenceschopné nasazování filmových premiér. Nové filmy se už vyrábějí pouze pro digitalizovaná kina, ta, co digitalizací neprošla, tak mohou promítat pouze zlomek filmové nabídky, navíc s několika měsíčním zpožděním po premiéře.

Lepší divácké zážitky se projevují i na návštěvnosti kin. Podle Unie filmových distributorů byla v roce 2015 návštěvnost kin nejvyšší od roku 2010, do kina zavítalo 13 milionů diváků.

Pro zadavatele reklamy digitalizace kin po technické stránce příliš práce navíc nepřinese. „V podstatě jde o to, aby reklama byla natočená v digitálním formátu, pro provozovatele ideálně v kinoformátu DCP,“ dodává Tourek.

-stk-