Facebook za tři roky zpětinásobil výnosy v CEE

pátek, 08. ledna 2016, 10:00 Internet & Mobil MediaGuru

Region střední a východní Evropy se řadí k nejrychleji rostoucím, říká Business Factory Prague.

Sociální síť Facebook zpětinásobila za poslední tři roky (2013-15) obrat v zemích regionu střední a východní Evropy. Na setkání s novináři to ve čtvrtek uvedli zástupci společnosti Busines Factory Prague, partnera Facebooku, a ROI Hunter. „CEE patří k nejrychleji rostoucím regionům, řadí se mezi první tři nejrychleji rostoucí,“ uvedl Peter Podolinský (na fotografii vlevo), dosavadní client partner Facebooku, který po necelých třech letech opustil Facebook a od ledna 2016 se stal členem týmu ROI Hunter. Hodnotu celkových výnosů ale zástupci s odkazem na politiku Facebooku neuvedli.

Vývoj výnosů Facebooku v CEE, 2013-2015

Zdroj: Business Factory Prague, ROI Hunter
Zdroj: Business Factory Prague, ROI Hunter

Růst investic do facebookové reklamy pozorují zástupci zmíněných společností i na českém trhu. „Připravenost trhu v Česku se znásobila. Snažíme se klientům vysvětlovat možnosti facebookové reklamy, pracujeme s edukačními nástroji,“ popsal office director pražské pobočky Business Factory Petr Jelínek. Za podstatné pro marketéry považuje kontrolu nad daty a snahu o propojování online a offline prostředí. „Dnes nejde jen o reach nebo frekvenci. Marketéři oceňují segmentaci a granulitu dat, na základě kterých se mohou rozhodovat,“ popsal.

Pražská Business Factory zahájila svoji činnost na začátku září 2015. Za dobu své existence kontaktovala na tři stovky klientů, z toho má spolupracovat přibližně s desítkami z nich. Od září do prosince odhaduje investice svých klientů do Facebooku na úrovni jednotek milionů korun. Aktivnější se na facebooku podle jejích zkušeností jeví firmy z řad e-commerce. „Dál budeme vzdělávat, edukovat trh, dávat informace klientům. Rozjíždíme nový edukační program pro klienty, který bychom chtěli spustit v průběhu prvního čtvrtletí," řekl Jelínek k dalším plánům. Původní odhad z hlediska objemu velikosti facebookové reklamy v Česku v horizontu tří let na úrovni 750 mil. Kč nemění.

-mav-