Nova: Na ukončení našich kanálů na Slovensku trváme

pondělí, 11. ledna 2016, 07:00 Slovensko, TV MediaGuru

Skupina Nova se připravuje na start nového kanálu Nova International určeného pro Slovensko.

Televizní skupina Nova spustí v druhé polovině ledna v testovacím provozu kanál Nova International, ostrý start plánuje v tuto chvíli na 1. února 2016, uvedl na dotaz MediaGuru.cz ředitel sekce nových projektů CET 21 Petr Horák. „Slovenské operátory jsme na podzim oslovili s konkrétní nabídkou, od té doby probíhají intenzivní jednání,“ říká Horák zatím bez bližších upřesnění, jak slovenští operátoři reagují na krok Novy, která požaduje stažení svých kanálů Nova a Nova Cinema a jejich nahrazení právě kanálem Nova International.

Nova International je speciálně vyvíjeným kanálem pro vysílání mimo území České republiky. Obsah pro tento kanál proto CET 21 vybírá tak, aby disponoval patřičnými vysílacími právy pro šíření na Slovensku. To v současnosti neplatí pro všechny pořady stanic Nova a Nova Cinema, které jsou určeny pouze pro český trh. Obsah nové stanice Nova International tak mají tvořit převážně pořady vlastní tvorby CET 21. Ty stávající (seriály, zábavné pořady, zpravodajství) budou vysílány ve stejných časech jako na české Nově. „Premiérové seriály a zpravodajské pořady bude Nova International vysílat souběžně s českou stanicí Nova,“ potvrzuje Horák.

Reklamu pro nově chystaný kanál bude na slovenském území prodávat obchodní oddělení televize Markíza, tedy sesterské stanice ze skupiny CME.

CET 21 chce zavedením kanálu Nova International vyřešit situaci s šířením svých bezplatných kanálů Nova a Nova Cinema. Naznačuje přitom, že pokud se situace zavedením Nova International nevyřeší, bude se bránit soudně. „Situaci na trhu velice důkladně monitorujeme. Naším cílem je uzavřít obchodní dohody, ale pokud to bude nezbytné, jsme připraveni použít veškerých právních prostředků k ochraně našich práv. Budeme trvat na ukončení distribuce našich free-to-air kanálů na Slovensku bez ohledu na zařazení Nova International u příslušného operátora,“ říká Petr Horák.

Jak jsme už informovali, licenci na vysílání kanálu Nova International získala CET 21 od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v minulém týdnu. Skupina CME bude zároveň postupovat stejným způsobem i v Česku. Slovenská Markíza na českém trhu uvede kanál Markíza International.

-mav-