Podravka definitivně vyhrála spor se značkou Kucharek

středa, 13. ledna 2016, 06:57 Aktuality, Marketing MediaGuru

Mezinárodní potravinářský koncern Podravka definitivně vyhrál soudní spor o porušování práv k ochranné známce a o nekalé soutěži se společností Pěkný – Unimex patřící do skupiny polského výrobce potravin Prymat. Předmětem sporu bylo napodobování designu obalů kořenících směsí Podravka polskou značkou Kucharek. Nejvyšší soud ČR 27. října 2015 odmítl dovolání firmy Pěkný Unimex proti rozsudku Vrchního soudu v Praze.

Podravka_Kucharek
Obaly značek Kucharek a Podravka

Výrobek Kucharek tak nesmí být v České republice nabízen v obalech napodobujících modrý obal univerzální kořenící směsi Podravka a zboží v těchto obalech musí být staženo z trhu. Toto rozhodnutí je konečné a neexistuje proti němu žádný opravný prostředek. Soudy uznaly, že podobnost obalu Kucharek je dána zejména jeho grafickým ztvárněním a specifickou barevnou kombinací napodobující chráněný obal Podravka. Spotřebitel tak může oba výrobky lehce zaměnit.

„Soud uznal, že Kucharek napodobováním našich obalů zneužívá výdaje na vývoj obalů a na reklamu, které v České republice vynakládáme. Vývoj obalů a reklama nás stojí nemalé finanční prostředky, proto musíme svá nehmotná práva důsledně chránit,“ říká Dalibor Kezele, ředitel české dceřiné společnosti Podravka – Lagris.

-stk-