SPIR odmítá Chovancův návrh na povinnou registraci

pondělí, 11. ledna 2016, 17:23 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) odmítá úvahy ministra vnitra Milana Chovance směrem k tzv. odanonymizování internetu a povinné registraci internetových uživatelů. SPIR, jež sdružuje přední subjekty české internetové ekonomiky od poskytovatelů obsahu až po telekomunikační společnosti, považuje prohlášení ministra za populistické a neslučitelné se svobodnou a demokratickou společností.

„Myšlenka ministra vnitra na tzv. odanonymizování internetu je skandální a přibližuje nás autoritativním režimům. Internetové prostředí zachycuje nekonečné množství často intimních dat o každém z nás a Velký bratr neměl nikdy v historii tak snadno cestu ke své existenci. Iniciativu pana Chovance může uvítat jen ten, kdo si přeje, aby kdokoli ze státní moci mohl zjistit zcela soukromé údaje z našich životů,“ uvedl předseda výkonné rady SPIR Ján Simkanič, podle kterého by se regulace dotkla pouze domácích uživatelů, nikoliv skutečných teroristů. „Ti by naopak ministru Chovancovi psali anonymní děkovné dopisy,“ doplnil Simkanič.

SPIR se domnívá, že resort ministerstva vnitra by měl napnout své snahy směrem, kterým dožene zaostalost České republiky v digitální oblasti.

-mav-