ČRa spustí síť pro Internet věcí v krajských městech

čtvrtek, 31. března 2016, 10:46 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

České Radiokomunikace (ČRa) spouští od 1. dubna síť pro Internet věcí založenou na technologii LoRa ve všech krajských městech ČR. Nová síť pokryje 25 % obyvatel České republiky. V budoucnu ČRa počítají s dalším rozšiřováním pokrytí.

Podle odhadů odborníků bude přelomovým rokem pro Internet věcí rok 2020, kdy bude do něj bude připojeno několik set miliard zařízení. „Internet věcí jsme vyhodnotili jako vysoce perspektivní oblast budoucnosti a již nyní vnímáme velký zájem ze strany komerčních subjektů i samospráv o tuto technologii,“ říká Petr Sichrovský, obchodní ředitel ČRa. „Internet věcí vnímáme nejen prostřednictvím vizí a vývoje technologií, ale především jako reálný projekt, jehož první fází je zprovoznění sítě, abychom mohli nabídnout efektivní pokrytí Česka potenciálním zákazníkům. Vzhledem k tomu, že již existuje mnoho příkladů využití v zahraničí, jsme v kontaktu s řadou partnerů, se kterými připravujeme na konec dubna i odbornou konferenci v Praze,“ dodává Petr Sichrovský.

ČRa testovaly technologii LoRa na jaře loňského roku v rámci rozsáhlého pilotního provozu. Testy technologie prokázaly vysoký dosah, nízkou spotřebu energie a nízké provozní náklady. Kvalitní dosah signálu se projevil jak ve venkovním pokrytí, tak uvnitř objektů nebo v podzemí. Vysoce kvalitních hodnot dosáhla technologie LoRa i při velmi nízkém vysílacím výkonu, který významně prodlužuje životnost baterií v senzorech. Ve srovnání s konkurenčním řešením ukázala LoRa podle ČRa své přednosti i v podobě obousměrné komunikace, přeladitelnosti na jiné frekvence, otevřené platformy, snadném sběru a monitoringu dat nebo řízení čidel na dálku.

-stk-