Billboardy od dálnic příští rok možná nezmizí

pondělí, 11. dubna 2016, 14:32 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Billboardy od dálnic a silnic I. třídy příští rok možná nezmizí. Prodloužení lhůty pro ukončení platnosti povolení reklamních zařízení navrhuje v novelezákona o pozemních komunikacích poslanec hnutí ANO Stanislav Berkovec. Argumentuje možnými arbitrážemi proti státu i dopady na zaměstnanost a na příjmy veřejných rozpočtů.

Billboardy by měly podle platného zákona zmizet od dálnic a silnic I. třídy v září příštího roku. Zákonodárci o tom rozhodli v roce 2012, kdy v podstatě omezili platnost povolení pro tyto reklamy nejvýše na pět let. Berkovec nyní navrhuje prodloužit lhůtu na deset let.

Opatření, k němuž stát přikročil, bude mít na některé firmy, které působí na trhu s venkovní reklamou, podle něho "zcela fatální dopady". "Zároveň má ministerstvo dopravy za prokázané, že na trhu venkovní reklamy působí několik zahraničních subjektů, u nichž lze důvodně předpokládat, že svá práva budou hájit prostřednictvím mezinárodních arbitráží," napsal Berkovec v důvodové zprávě.

Svaz provozovatelů venkovní reklamy by v případě schválení nynější novely mohl uzavřít se státem memorandum, v němž by deklaroval, že se vzdá možnosti podávat rozhodčí návrhy, uvedl poslanec. Svaz by navíc mohl zřídit fond, z něhož by se hradil odstraňování nelegální reklamy, podotkl.

Pokud by reklamy u dálnic a silnic I. tříd ztratila povolení už k září příštího roku, přibylo by asi 3800 nezaměstnaných lidí a stát by přišel asi o 1,3 miliardy korun z daní. "V zájmu státu je i odstraňování reklamních zařízení postupně. Protože při skokovém skončení lhůty trvání pro velkou skupinu najednou neexistuje způsob, jak provozovatele donutit k součinnosti při hromadném odstraňování zařízení," soudí poslanec. Stát by nakonec mohl nést až několikamiliardové náklady, navíc hrozí že by přibyla nelegální reklama, dodal.

Předloha nyní poputuje k posouzení vládě. Rozhodnou o ní zákonodárci.

-čtk-