RRTV: Referování o migrační krizi neporušilo zákon

čtvrtek, 07. dubna 2016, 11:30 Aktuality, Rádio, TV MediaGuru

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vyhodnocovala, jakým způsobem vybrané televizní a rozhlasové programy informovaly vloni na přelomu srpna a září o probíhající migrační krizi. Rozhodla se proto nechat zpracovat monitoring hlavních zpravodajských a publicistických pořadů programu ČT1, ČT24, Prima, Nova,  Barrandov, Český rozhlas Radiožurnál, Rádio Impuls a Frekvence 1 za období od 24. 8. do 13. 9. 2015.

Základním cílem monitoringu bylo zjistit, zda v průběhu informování o migrační krizi nedošlo ze strany médií k porušení zákona o vysílání, a to jak na úrovni jednotlivých mediálních obsahů, tak na úrovni širšího úseku vysílání jako informačního celku.

Monitoring měl odhalit, jakým způsobem česká média s tématem pracují a zda v určitých ohledech neselhávají. Žádná z analýz nezjistila, že by se některý z provozovatelů vysílání dopustil porušení zákona o vysílání.

Analýzy ukázaly, že v případě zpravodajství se tematická agenda a rámování migrační krize na jednotlivých programech významně nelišily. Všechny zpravodajské relace poskytovaly prostor zejména aktuálnímu dění v Evropě, či České republice, a politickým aspektům migrační krize, uvedla ve čtvrtek RRTV.

-mav-