Hlídací pes má nahrávku z porady vedení Primy

úterý, 31. května 2016, 17:14 Aktuality, TV MediaGuru

Server Hlídací pes.org zveřejnil v úterý na svém webu nahrávku z porady vedení redakce a části redaktorů, na které měl padnout závěr, jakým způsobem se televize Prima postaví k zveřejňování informací o uprchlících. Zprávy televize Prima měly podle podle této porady téma předkládat především jako otázku hrozby a krize.

„Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání,“ uvedla na záznamu z porady ze 7. září 2015, který Hlídací pes zveřejnil, šéfredaktorka zpravodajství FTV Prima Jitka Obzinová.

Porady se měl účastnit také člen představenstva televize Luboš Jetmar. Nahrávku pořídil jeden ze zaměstnanců televize skrytě, serveru Hlídací pes ji poskytl pod podmínkou anonymity.

Televize Prima v úterý večer uvedla, že pracuje s redakčním přístupem založeným na nezávislém popisu událostí. "Dne 7.9. 2015 se jednalo o redakční poradu, jejímž cílem bylo nastavit pro diváka srozumitelný a konzistentní redakční přístup k tematice probíhající uprchlické otázky. Na této poradě zazněly v rámci standardní diskuse různé názory. Luboš Jetmar byl pozvaný Jitkou Obzinovou pouze jako člověk s osobní zkušeností z několikaletého života v arabském světě," uvedla mluvčí televize Jana Mrákotová. Dodala, že vyváženost zpravodajství Primy potvrdila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

RRTV se však bude podle serveru Echo24.cz zpravodajstvím na Primě blíže zabývat. V současné době její zpravodajství o migrační krizi monitoruje, výstupy z analýzy bude řešit na zasedání v září nebo v říjnu. Pokud zjistí, že zpravodajství bylo v rozporu se zásadami objektivity a vyváženosti, může být Primě uložena pokuta.

Celou nahrávku je možné poslechnout si zde.

-mav-