Soud zakázal neoprávněné šíření TV Markíza v Česku

čtvrtek, 16. června 2016, 15:07 Aktuality, Slovensko MediaGuru

Soud zakázal neoprávněné šíření slovenské stanice TV Markíza na českém území. Televizní stanice Markíza je totiž v České republice šířena bez souhlasu vysílatele. Markíza Slovakia tím získala první předběžné opatření z důvodu nelegálního šíření jejích programových služeb na území České republiky.

„Jsme rádi, že soud uznal naše argumenty o protiprávnosti šíření našich stanic v Česku. Jsme přesvědčení, že respektování práv vysílatele musí být respektované stejně jako jakýkoliv jiný typ práv,“ uvedl generální ředitel Markíza Group Matthias Settele.

Cílem tohoto postupu je zabránit nelegálnímu přenosu vysílaných programových služeb Markíza Slovakia mimo území Slovenské republiky. Pro české diváky proto Markíza nabízí od ledna 2016 stanici Markíza International, která přináší pořady slovenské komerční jedničky a disponuje patřičnými právy pro šíření na českém území.

Skupina Markíza proto požaduje vyřazení stanice Markíza z nabídky operátorů. Jako alternativu nabízí kanál Markíza International.

Podobná situace je i v případě stanic české skupiny Nova, které jsou bez jejího souhlasu šířeny na území Slovenska. Skupina Nova distributorům vysílá mezinárodní stanici Nova International. „Nadále budeme pokračovat v našem cíli zastavit přeshraniční vysílaní stanic skupiny Nova bez našeho souhlasu,“ dodává Petr Horák, ředitel sekce nových projektů skupiny Nova.

-mav-