NYT: Z veřejnoprávní polské TV odešlo už 160 lidí

středa, 06. července 2016, 08:20 Aktuality, TV MediaGuru

Polská konzervativní vláda se velmi rychle chopila kormidla ve veřejnoprávní televizi, která začala šířit nacionalistickou a klerikální vizi světa předsedy vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. Více než 160 lidí včetně předních moderátorů a reportérů už bylo od přijetí nového mediálního zákona vyhozeno či samo odešlo, protože měli na věc jiný pohled. Mezi novináři a obhájci svobody slova kvůli tomu narůstají obavy z důsledků příklonu k autoritativnímu způsobu vládnutí v Polsku i dalších zemích střední a východní Evropy. Napsal to list The New York Times.

Prvním z propuštěných byl pouhé dva týdny po začátku tohoto roku televizní novinář Piotr Maslak, kterému nové vedení televize zdůvodnilo, že nemůže dále zůstat na své pozici kvůli "odlišnému pohledu". "Zahodili rukavičky a už ani nezkoušejí něco skrývat," říká Maslak, podle něhož PiS televizi přetváří na hlásnou troubu vlády.

Odchod dalších redaktorů následoval brzy po něm. Několik bývalých Maslakových kolegů například trvalo na zařazení reportáže z masivní protivládní demonstrace, jenže vedení televize jim nařídilo místo toho odvysílat tiskovou konferenci katolické církve. "Další den byli propuštěni," popisuje Maslak, který nyní moderuje diskusní pořad v soukromé rozhlasové stanici TOK FM.

Soudě podle nedávného vysílání hlavního zpravodajského pořadu Wiadomości dostali redaktoři za úkol propagovat patriotismus a lásku k pořádku. Například 16. června bylo po zprávě o důležitém fotbalovém utkání mezi Polskem a Německem druhou zásadní událostí dne posílení protikorupčního boje úřadů ve všech polských vojvodstvích.

Polští diváci dávají najevo svůj názor na veřejnoprávní televizi TVP prostřednictvím dálkového ovladače. Dlouhá léta nejoblíbenější televizní kanál TVP1 se tak v dubnu vůbec poprvé ve sledovanosti propadl na třetí místo za soukromé stanice Polsat a TVN. Diváky sice ztrácejí i tyto stanice, ale výrazně méně než TVN1, která v květnu ztratila proti stejnému měsíci minulého roku 20 procent svých diváků.

Nový šéf TVP Jacek Kurski zpochybňuje věrohodnost těchto údajů s tím, že průzkumy prováděla zahraniční společnost Nielsen, která výsledky zmanipulovala.

Mediální analytik Jacek Wasilewski řekl, že ovlivňováním obsahu státní televize Kaczyński cílí na své tradiční voličstvo, tedy starší generaci, která stále toto médium ve velkém sleduje a důvěřuje mu. U mladých lidí naopak PiS tuhou kontrolou televize příliš neposílí, protože mladí se v daleko větší míře orientují na internet a sociální sítě.

Změny v dříve veřejnoprávní televizi, kterou novela zákona změnila na státní, znepokojují rovněž evropské instituce. Rada Evropy, což je v otázkách lidských práv vrchní autorita zemí kontinentu, vyzvala k transparentnímu výběru nové mediální rady dohlížející na činnost státní televize a rozhlasu. Otázka jejího složení je nyní zcela v rukou PiS.

-čtk-