Rekonstrukce státu kampaní upozorní na „zatmívače“

pátek, 08. července 2016, 07:59 Aktuality, Reklama MediaGuru

Rekonstrukce státu, společný projekt několika protikorupčních organizací, spouští rozsáhlou veřejnou kampaň, která upozorňuje na snahu znefunkčnit výjimkami jediný zákon na podporu transparentnosti přijatý touto vládou.

Součástí kampaně je web www.zatmivaci.cz, který zobrazuje autory těchto výjimek ze zákona o registru smluv. Na čtyři nejkřiklavější výjimky potom upozorní od 5. července i plakáty a zhruba tři desítky billboardů v místě regionálních kanceláří poslanců, kteří výjimky navrhli. Do outdoorové kampaně investuje Rekonstrukce státu přibližně 200 tisíc korun.

Bartosek

Mladek

Snopek

Urban

Kampaň má být protiváhou silného lobbingu státních firem a dalších institucí. Poslanci napříč politickým spektrem (ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, ANO, ODS) podali k 1. červenci 28 návrhů na výjimky z povinnosti zveřejňovat smlouvy pro veřejné instituce. Navrženo je i vynětí státem a městy ovládaných firem, tj. přibližně 300 mld. veřejných prostředků ročně (po odečtení firmy ČEZ, která již výjimku má), včetně například krajských a městských nemocnic. Mezi hlavní „zatmívače“ patří zejména Milan Urban (ČSSD) s pomocí Jana Mládka (ČSSD), Václav Snopek (KSČM) a Jan Bartošek (KDU-ČSL).

-stk-