Praha upraví smlouvu s JCDecaux kvůli wi-fi

úterý, 16. srpna 2016, 14:05 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Vedení Prahy upraví dlouholetou smlouvu s francouzskou reklamní společností JCDecaux. Uzavření dodatku firmě umožní postupnou instalaci wi-fi připojení na zastávkách MHD. Rozhodla o tom v úterý pražská rada. Slibovaná revize údajně nevýhodného vztahu s JCDecaux podle informací ČTK v upravené smlouvě není zmíněna. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) na tiskové konferenci řekla, že se jí bude rada zabývat na konci srpna.

Francouzská firma spravuje městské lavičky, zastávky MHD, odpadkové koše a reklamu na nich od roku 1994 do roku 2021. Z aktuálního usnesení vyplývá, že cestující v MHD budou mít postupně na zastávkách k dispozici připojení na internet. "V první fázi půjde o zhruba stovku zastávek, poté bude následovat masivnější rozšíření," uvedl radní Karel Grabein Procházka (ANO). Provozovatel, firma JCDecaux, ponese veškeré náklady na instalaci i provoz. Cestující budou mít službu zdarma.

"Osobně to vnímám jako velký krok kupředu v naplňování strategie smart city. Navíc veřejná wifi učiní Prahu ještě atraktivnější nejen pro Pražany, ale i pro turisty. Městu se zároveň otevírá účinný a přímý komunikační kanál k Pražanům. Chceme tímto poděkovat magistrátu hlavního města za vstřícný přístup," komentoval rozhodnutí Pavel Slabý, generální ředitel JCDecaux. V první fázi vybaví JCDecaux wifi signálem zhruba 100 přístřešků či cityligtů v centru města, poté bude pokračovat v širším centru i v odlehlejších částech Prahy. Celkem by wifi signálem mělo být vybaveno zhruba 400 zastávek a dalších prvků mobiliáře.

Politici v minulosti výhodnost smlouvy s JCDecaux opakovaně zpochybnili. Primátorka delší dobu mluví i o možnosti rozvázání smlouvy. Zatím se ale nic takového nestalo, radní na jaře pouze zadali právní analýzu. Její výsledky dosud nejsou známy. Praha zatím nezveřejnila ani výsledek soutěže na nový vzhled mobiliáře, který chce údajně použít po skončení nynější smlouvy. "Na jednání rady 28. srpna předložíme analýzu toho, k čemu jsme se dopracovali ohledně výhodnosti a nevýhodnosti smlouvy," uvedla dnes Krnáčová.

Dopravní podnik plánuje zavedení internetu také ve stanicích a vestibulech metra. V minulosti podnik zavedl wi-fi v některých tramvajích a signál mobilních telefonů v tunelech na trase metra A z Dejvické do Motola. O dalším rozšíření signálu do tunelů metra jedná.

-čtk-