V září se objeví první cigarety s drastickými obaly

úterý, 02. srpna 2016, 15:30 Marketing, Reklama MediaGuru

Nové obaly tabákových výrobků s fotografiemi se budou vyrábět od 7. září.

Od 7. září nabývá základní účinnosti novela novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Podle ní se bude muset změnit vzhled krabiček cigaret, jenž nově ponesou varování s drastickou fotografií ilustrující možné důsledky kouření.

„Výrobky, vyrobené od tohoto data, musejí být v souladu se zákonem, přičemž je možno využít přechodné období,“ vysvětluje na dotaz MediaGuru.cz Markéta Ježková, tisková mluvčí ministerstva zemědělství, které má zákon v gesci. Výrobce je tak povinen výrobky podle novely již řádně označit, na trh je však ihned uvést nemusí. V období do tří měsíců bude možné ještě se starým obalem doprodat dříve vyrobené cigarety a tabák k ručnímu balení cigaret. Ostatní tabákové výrobky, včetně těch bylinných určených ke kouření, mohou být v prodeji až do 20. května příštího roku.

Podoba nových obalů vychází ze směrnice EU, v níž je připraveno 42 variant obalů ve třech souborech. Na českém trhu budou muset výrobci používat všechny fotografie z prvního souboru. 

Cigarety_Obaly
Fotografie, které se objeví na krabičkách cigaret.

Kromě obalů tabákových produktů se novela zákona dotýká také regulace reklamy. Nově je zakázána propagace elektronických cigaret a náplní do nich, a to včetně sponzoringu, product placementu a teleshoppingu.

-stk-