ČT art na podzim s pořady o Ypsilonce či Olympicu

čtvrtek, 01. září 2016, 12:43 Aktuality, TV MediaGuru

Novinkou letošního podzimního vysílání kulturní stanice ČT art bude dokument o pražském divadle Ypsilon nazvaný Legenda Studio Ypsilon. Devítidílná série režiséra Aleše Kisila zachycuje historii scény včetně zásadních impulzů, které přinesla českému divadlu. V první sérii se také uvede novinka mapující regionální divadelní scény v pořadu Rok regionálních divadel. Ukáže třináct představení z různých mimopražských divadel.

Z cyklu Rok regionálních divadel, foto: ČT
Z cyklu Rok regionálních divadel, foto: ČT

ČT art na podzim nabídne i druhou řadu dokumentů Můj pokus o mistrovský opus v režii Alice Nellis, Olgy Špátové, Eriky Hníkové a dalších o předních českých hudebnících (např. Jan Mikušek, Ivo Kahánek či Jana Boušková). „Vedle klasické hudby se ČT art zaměří i na tu populární z několika úhlů,“ uvedl výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. Hudební scéně se věnují i čtyři díly PopStory o historii české a československé popmusic od 50. let do současnosti.

Novinkou je desetidílný cyklus Olympic – procházka historií, který připomene skladby známé hudební skupiny (od 11. září). Objeví se i dvojdílný koncert k jubilejnímu výročí festivalu Porta 50 či trojdílný dokument o historii Zlaté lýry.

ČT art připravuje i pořady věnující se české architektuře. Odvysílá např. dokumentární film režisérky Jany Chytilové Cesty Josefa Pleskota. Má být prvním z řady zamýšlených dokumentů o předních českých architektech. Dalším portrétem se stane Odvaha, dialog o sochách pro veřejný prostor s výtvarníkem Jaroslavem Rónou.

Historii filmu se bude věnovat dokumentární série Arzenál, která představí tvorbu českých amatérských filmařů.

Ze zahraniční tvorby se objeví například filmy o Freudovi, Jungovi nebo Valentinovi. Novými řadami pokračují Šílenci z Manhattanu. Poprvé se objeví i největší dánský televizní projekt v historii, seriál 1864 či dvojdílný portrét George Harrisona v režii Martina Scorseseho.

-mav-