Ve čtvrtek zahájí tištěný čtrnáctideník Hudební noviny

středa, 21. září 2016, 21:44 Aktuality, Tisk MediaGuru

Na mediálním trhu se ve čtvrtek objeví nový tištěný čtrnáctideník Hudební noviny. Nový titul, který by v budoucnu mohl vycházet každý týden, zakládá společnost Rock & All. Ta již vydává stejnojmenný měsíčník, za kterým stojí podnikatelé v čele s Richardem Aškou.

"Portfolio rozšiřujeme o produkt, který na českém trhu chybí. Jdeme naproti čtenářům, kteří upřednostňují rychlý přehled aktuálního dění z hudebního světa v kostce," uvedl předseda správní rady společnosti Rock & All Josef Kočí.

Hudební noviny budou mít náklad 70.000 výtisků a jejich cena bude deset korun.

hudebni noviny

Na mediálním trhu po roce 2000 tištěné časopisy o hudbě ubývají, některé jako třeba Melodie nebo Filter kvůli klesajícím prodejům zanikly, jiné získaly internetovou podobu.

Z tištěných měsíčníků je podle informací Unie vydavatelů největší zájem o teenagerský Popcorn, v červenci si ho zakoupilo přes 13.000 lidí. Časopisu Spark vycházejícího od roku 1991, který se zabývá metalem, rockem a punkem, se prodalo téměř 9000 kusů.

Na trhu jsou dále například tradiční tištěný hudební měsíčník Rock & Pop, jehož první číslo vyšlo na jaře roku 1990 v nákladu 120.000 výtisků. Po sporech s vydavatelem začala redakce hudebních novinářů v červenci roku 2015 vydávat Rock & All. Oba měsíčníky s podobným obsahem i grafikou fungují souběžně. Čísla o jejich nákladu Unie vydavatelů neuvádí, podle neoficiálních odhadů se každého z nich prodá necelých 6000 kusů.

Nezávislou hudební scénu od roku 2010 mapuje měsíčník Full Moon, který vychází v tištěné podobě i jako internetový časopis. Zavedený titul Report vznikl v roce 1990, již několik let ale funguje pouze jako internetový iReport. Nejnavštěvovanějším informačním hudebním serverem v ČR je podle provozovatelů musicserver.cz. Zájem roste o digitální měsíčník Headliner vycházející s novou přílohu Tři veteráni. Za jejím obsahem stojí Vojtěch Lindaur a Josef Vlček, kteří si ke spolupráci zvou respektované hudební publicisty.

-čtk-