Češi ztrácí důvěru v majoritní potravinářské značky

úterý, 04. října 2016, 06:55 Aktuality, Marketing, Výzkum MediaGuru

Češi nedůvěřují potravinářskému průmyslu. Jen 9 % z nich věří, že produkuje zdravé výrobky. Na věrohodnosti ztrácí i majoritní potravinářské značky: 68 % českých spotřebitelů se obává špatných vedlejších účinků v důsledku používání velkého množství umělých přísad, barviv a dochucovadel v nápojích a potravinách. Vyplývá to z globálního průzkumu agentury Havas Worldwide, který probíhal ve 37 zemích světa na vzorku 12 tisíc respondentů.

Na oblíbenosti naopak získávají u českých spotřebitelů lokálně pěstované či vyráběné potraviny. Více než polovina Čechů (54 ) je ochotna si za ně připlatit. Až 41 % je upřednosťuje před nákupem běžných potravin v supermarketech, a pro desetinu dotázaných je lokální původ dokonce nejdůležitějším kritériem.

„Lidé mají z dnešního stravování skutečné obavy a přestávají potravinářskému průmyslu důvěřovat,“ komentuje Gilles Berouard, CEO Havas Worldwide Prague, a dodává: „70 % českých respondentů, kteří se naší studie účastnili, si myslí, že nezdravý životní styl představuje skutečnou hrozbu. Výrobcům nápojů a potravin se zde ale nabízí příležitost, jak tento problém řešit. Firmy si nejdříve musí získat důvěru spotřebitelů zpět. Třeba tím, že dokáží, že jejich produkty jsou dobré pro jejich zdraví a zároveň jejich výroba neškodí naší planetě.“

Infografika: Češi a jídlo

Kliknutím zvětšíte.
Kliknutím zvětšíte.

-stk-