Praha vyhlašuje soutěž na design mobiliáře

pondělí, 03. října 2016, 13:37 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Hlavní město Praha vyhlašuje mezinárodní designérskou soutěž o návrh na nové prvky pražského mobiliáře. O svém záměru soutěž vypsat informoval magistrát poprvé v prosinci loňského roku.

Podle informací uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek je předmětem soutěže návrh setu městského mobiliáře obsahující lavičky, odpadkové koše a stojan na kola. Netýká se tedy oproti původnímu záměru reklamních ploch. Každá navržená součást by měla být schopna vystupovat samostatně i v sestavě s dalšími prvky. Důraz by měl být kladen na designovou příbuznost jednotlivých prvků, reprezentativnost, snadnou údržbu a správu. Zároveň by prvky měly vycházet z pražského prostředí, jeho charakteru a historie.

Soutěž je dvoukolová, o vítězi rozhodne porota ve složení Clauda Brulharta, Jiřího Pelcla, Evy Eisler, Petra Hájka, Adriany Krnáčové, Jiřího Skalického a Pavly Melkové. Účastníci prvního kola nemají nárok na skicovné, v druhém kole jim bude vyplaceno skicovné ve výši 80 tisíc korun, náklady na výrobu prototypu budou uhrazeny v maximální výši 280 tisíc korun. Vítěz získá cenu ve výši 120 tisíc korun, druhé místo cenu ve výši 80 tisíc a třetí místo ve výši 40 tisíc korun.

Pražský mobiliář nyní spravuje firma JCDecaux. Společnost provozuje 600 zastávek s reklamou a dalších 300 bez reklamy, dále 1500 metrů reklamního zábradlí a 20 veřejných toalet. Na starosti má i jejich údržbu a úklid. Do vypsané soutěže se JCDecaux hodlá zapojit, v červnu představila na třetím ročníku akce Týden France novou podobu MHD zastávky.

-stk-