Bývalý šéf AKA Jiří Janoušek vydává novou knihu

sobota, 05. listopadu 2016, 08:09 Aktuality, Reklama MediaGuru

Bývalý šéf Asociace komunikačních agentur (AKA) Jiří Janoušek vydává v nakladatelství Práh novou knihu s názvem „Když Lendl stoupal na tenisový trůn, Werich uzavíral svou životní pouť a Hušák vsadil Sazku do hry o arénu, byl jsem u toho“.

byl-jsem-u-toho

Kniha přináší tři reportážní příběhy o třech mužích – Ivanu Lendlovi, Janu Werichovi a Aleši Hušákovi. „Těžko říct, co mě na těch třech příbězích tak přitahovalo. Werichovo tušení blížící se smrti?  Hušákova touha zapsat se do dějin a furiantská posedlost mít ve všem pravdu? Lendlův přesně kalkulující mozek, sebekázeň a odhodlání být pánem svého osudu? Snad alespoň v  pozadí jsou znát stopy domácích poměrů, ve kterých se ty příběhy odehrávaly: Werichova samota v bezčasí sedmdesátých let. Lendlovy peníze a sláva v konfrontaci s rostoucí bezradností bývalého režimu v letech osmdesátých.  A  Hušákovo  podnikání  mezi pomníky privatizačních omylů  s   jejich zamotaným právním stavem na začátku nového tisíciletí,“ říká Jiří Janoušek o své knize.

Jiří Janoušek je známý český novinář a publicista. Absolvoval pražskou FAMU a Institut politických věd v Paříži. Během studií přispíval do časopisu Mladý svět, kde pak pracoval 14 let jako reportér. V roce 1983 vedl zakázkové oddělení Filmového studia Barrandov, v letech 1984–1991 byl ředitelem Československého filmexportu. Od roku 1991 působil v reklamě, zprvu ve vedení nadnárodních agentur Mark/BBDO a Havas. V roce 2005 byl zvolen ředitelem Asociace komunikačních agentur, kde působil do roku 2014. Několik let zastupoval reklamní průmysl zemí střední a východní Evropy v řídícím výboru Evropské asociace komunikačních agentur se sídlem v Bruselu.

První publikace Jiřího Janouška se věnovaly nové vlně čs. filmu: Tři a půl (Forman, Chytilová, Jireš, Juráček) z roku 1965 a Tři a půl podruhé (Schorm, Němec, Passer, Vachek) vydaná v roce 1968. Z reportérské práce vychází řada publicistických knih (Hvězdy z masa a kostí, Na vlastní kůži, Tváře bez svatozáře, Rozhovory s Janem Werichem aj.). Připravil také literární verze Ebenových televizních rozhovorů Na plovárně, jejichž výběr uspořádal do zatím pěti vydaných svazků.

-stk-