Ondřej Fryc vstupuje investorsky do služby Rekola

středa, 30. listopadu 2016, 07:51 Aktuality, Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Fond Spread Capital, za kterým stojí Ondřej Fryc, zakladatel Mall.cz, investuje v řádu desítek milionů korun do služby sdílení růžových kol Rekola, fungující na trhu už třetím rokem. „Rekola pro nás představují ideální investici: je to inovativní produkt, který prospívá společnosti, a je to skvělý tým s velkými ambicemi,“ zdůvodnil rozhodnutí Ondřej Fryc.

Díky investici nabídne český bikesharing stovky nových kol, lepší dostupnost a sledování pomocí GPS, jednorázové výpůjčky a další inovace. Doplní tak všechny služby známé ze západoevropských metropolí, slibuje však větší pohodlí a nižší náklady díky provozu bez pevných stanic. „Příští rok nabídne Praha a Brno bikesharing na úrovní Vídně či Paříže, ale o dvě stě milionů levněji,” popsal spolumajitel firmy Rekola Vítek Ježek. Rekola totiž místo speciálních bikesharingových stojanů využívá již vybudovanou cyklistickou infrastrukturu. Kola je možné zamknout kdekoliv po městě; v určitých lokalitách je možné vynutit vracení jen na předem definovaná  místa.

Rekola, český bikesharing s růžovými koly
Rekola, český bikesharing s růžovými koly, získává investici od fondu Spread Capital.

Kola Rekoly budou v ulicích opět od března, dostupná v pěti městech České republiky, a to v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci a Teplicích. Na vrcholu sezóny 2017 se počítá s celkem 750 koly. O svá data z provozu se Rekola dělí s městy, čímž chce napomoci plánování městské cyklistiky například ve spolupráci s Brnem, Olomoucí a s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy. V letošním roce růžová kola jela více než 94 000 krát, z toho v Praze bylo výpůjček téměř 55 000.

Firma odvádí část příjmů do spolku Rekola, který sdružuje cyklistickou komunitu, pořádá workshopy bezpečné jízdy po městě a získává nepoužívaná kola pro charitativní projekty. „Rekola vznikla v roce 2013 jako ryze nadšenecký projekt. Samotného mě tehdy překvapil zájem, který nastartoval proměnu do spolehlivé služby. Nyní máme tým servismanů, který kola v ulicích pravidelně kontroluje, infolinku, na kterou se mohou naši uživatelé obracet, a spolehlivou aplikaci, která celý proces půjčování urychlila a zjednodušila. Rekola vnímám jako službu pro každého a rok 2017 by tento posun měl završit," dodal Vítek Ježek.

-stk-