ČT bude v roce 2017 hospodařit s 6,875 mld. Kč

čtvrtek, 15. prosince 2016, 08:00 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize (ČT) bude příští rok hospodařit s částkou 6,875 miliardy korun, což je o 77 milionů méně než plánovaný rozpočet na letošní rok. Návrh rozpočtu schválila Rada ČT. Podle jejího místopředsedy Richarda Hindlse je hospodaření ČT pro příští rok navrženo jako vyrovnané a je v souladu s dlouhodobým plánem na roky 2017 až 2021.

Hindls doplnil, že navržený rozpočet by měl zajistit vysílání televize, její vlastní tvorbu, šíření signálu a podporu české tvorby. Současně počítá podle dlouhodobých plánů s plošným růstem mezd o dvě procenta a s rekonstrukcí Kavčích hor. Provozní náklady by měly zhruba o 58 milionů klesnout.

Hlavním příjmem veřejnoprávní České televize jsou výnosy z koncesionářských poplatků. Ty loni klesly o 54 milionů korun na 5,621 miliardy Kč. Letos ČT čeká výběr poplatků na úrovni 5,66 miliardy korun.

Předseda Rady ČT Jan Bednář v září řekl, že příjmy ČT z poplatků dlouhodobě klesají, což je dáno hlavně technologickým vývojem. Zejména mladí lidé sledují televizní vysílání po internetu na mobilech nebo tabletech, což není zpoplatněno, a nekupují si televize. "Jednoho dne bude nutné k nějakému řešení přistoupit, aby se zastavil pokles příjmů České televize," uvedl.

-čtk-