Snížení DPH pro tištěné tituly prošlo i Senátem

čtvrtek, 15. prosince 2016, 07:57 Tisk MediaGuru

Zbývá ještě podpis prezidenta, aby pro vydavatele důležitá změna mohla vstoupit v platnost.

U novin a časopisů se sníží daň z přidané hodnoty. Z nynější 15% sazby budou přeřazeny do sazby 10%. Senát dnes schválil novelu poslanců opoziční KSČM, která úpravu DPH předpokládá. Nižší daň má podle autorů pomoci snížit ceny a zvýšit prodej tisku. Pokud normu podepíše prezident, měla by být účinná od ledna 2017.

Pro normu hlasovalo 50 senátorů, proti nebyl nikdo. Ostatní z 54 přítomných členů horní komory se hlasování zdrželi.

Snížení sazby DPH by podle odhadu přineslo vydavatelům prostředky ve výši cca 450 milionů korun, což jim má umožnit investovat do kvality obsahu, ale zároveň se také vyrovnat s technologickými změnami při jejich distribuci. Profesní sdružení Unie vydavatelů už dříve zdůraznilo, že čeští vydavatelé čelí  jedné z nejvyšších DPH v Evropské unii. V průběhu posledních osmi let se DPH na noviny a časopisy v Česku zvýšila třikrát, a to na dnešní 15% úroveň.

Když vláda loni tento návrh posuzovala, uvedla v záporném stanovisku mimo jiné to, že by měl asi půlmiliardový dopad a není v souladu s cíli vlády v oblasti daní. Kabinet také zpochybňoval tvrzení, že nižší daň povede ke zvýšení prodejů. Navzdory tomu předlohu na začátku listopadu schválila Sněmovna zrychleně, hlasovalo pro ni 101 ze 135 přítomných poslanců včetně koaličních zástupců.

KSČM vlastní podíl v akciové společnosti Futura, která kromě jiného vydává deník Haló noviny. Jiří Dolejš (KSČM) už loni, když návrh předkládal, odmítl, že by šlo o konflikt zájmů, protože tiskoviny vydává mnoho subjektů. Zákon je podle něj pro všechna tuzemská vydavatelství. Holding Agrofert ministra financí Andreje Babiše je vlastníkem společnosti Mafra, která vydává například Mladou frontu Dnes nebo Lidové noviny.

-čtk-, -mav-