ČT natočila dokument o generaci "sametových dětí"

pondělí, 30. ledna 2017, 07:00 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize natočila dokumentární film o generaci "sametových dětí". Dokument zpracovává výsledky loňského výzkumu, který v celé Evropě zjišťoval postoje mladých lidí ve věku od 18 do 34 let, takzvané generace ypsilon. Mladí Češi a Češky podle zjištěných dat vidí například svou budoucnost pozitivněji než jejich vrstevníci v západní Evropě. Dokument by měl být zcela hotový v dubnu, nasazení do vysílání ještě nebylo stanoveno.

V sobotu dne 16.4.2016 se uskutečnila akce pod názvem Radio Wave Openning Session & GENERATION WHAT na ulici Vinohradská 12 v Praze.
Generation What, foto: ČT

Polovina mladých v obsáhlém průzkumu uvedla, že očekává lepší budoucnost v porovnání s životy rodičů. Podle sociologa Martina Buchtíka tak Češi nesdílí skepsi svých vrstevníků z Francie, Itálie, Španělska či Belgie, což je dáno socialistickou minulostí země.

Jednotná charakteristika generace je podle kreativní producentky Aleny Müllerové obtížná. "Jde o generaci velmi rozštěpenou, rozbitou na různé malé segmenty. Jako jednotící prvek těchto skupin vnímám internet, digitální technologie a s tím související jiný přístup ke vzdělávání a autoritám," uvedla.

 

ČT spolu s Českým rozhlasem pokládaly od dubna loňského roku pět měsíců generaci ypsilon otázky, které se vztahovaly k životnímu stylu, očekáváním, hodnotám i návykům. Reprezentativního výzkumu se zúčastnilo 800 lidí, v internetové anketě odpovědělo 60.000 lidí. Odborným garantem a partnerem projektu se stal Sociologický ústav Akademie věd ČR.

Dokument nazvaný Film Generace What? je poskládán ze záběrů pořízených v rámci dotazníkového projektu, miniportrétů vybraných zástupců dané generace i vzkazů osobností, například Heleny Třeštíkové, Petra Pitharta, Tomáše Sedláčka, Martina C. Putny nebo Ivana Pilného.

-čtk-