Růst luxusu zpomalil, táhnou spíše zážitky

pátek, 27. ledna 2017, 08:13 Marketing, Výzkum MediaGuru

Pomalý růst luxusního segmentu se stává normou. Strategie značek je pro úspěch klíčová.

Luxus se řídí vlastními pravidly. V období finanční krize, kdy ostatní segmenty klesaly, se mu nebývalo dařilo, v době ekonomické prosperity, růst zpomalil. Za rok 2016 činí odhad jeho globálních tržeb v maloobchodě 1,08 bilionů eur, což představuje v meziročním srovnání 4% nárůst. Spíše než zboží však loni táhly zážitky, především cestování a gastronomie. Vyplývá to z pravidelné studie společnosti Bain & Company, mapující luxusní segment ve světě.

Na pomalejším růstu se podle studie podepsaly loňské události v čele s Brexitem a prezidentskými volbami v USA, dopad měly i četné teroristické útoky. Rovněž se projevila změna chování čínských spotřebitelů, kteří kvůli zaváděným clům preferují luxus doma.

Nejvíce rostoucí kategorií byly loni luxusní automobily (+ 8 %), a to zejména díky čínskému trhu. Dále rostlo pohostinství a okružní plavby (+ 4 %). Naopak stagnaci zaznamenal prodej soukromých jachet a letadel.

trhsluxusem
Rozložení prodejů jednotlivých kategorií v luxusním segmentu

Stabilní jsou rovněž tržby osobního luxusního zboží, které se loni pohybovaly na úrovni 249 miliard eur. Pokles o 1 % v meziročním srovnání se připisuje pohybům směnných kurzů. V této kategorii se daří především pohodlné módě (casual fashion) – hodnota trhu s luxusními teniskami dnes dosahuje výše tří miliard eur, trh s batohy se pohybuje na úrovni dvou miliard eur. Naopak klenoty a hodinky stále klesají. Růst zpomalil u kabelek a bot – zatímco do roku 2015 byl dvouciferný, nyní je na 2 %.

Z pohledu prodejních kanálů osobního luxusního zboží stále převažují monobrandové obchody (55 %). Zatímco pozice obchodních domů postupně slábne, posiluje online a outletové formáty. 

prodejnikanaly
Osobní luxusní zboží podle prodejních kanálů

Podle odhadu Bain & Company bude pomalý růst pokračovat až do roku 2020, každý rok průměrně o 3 až 4 %. Obchodní a marketingová strategie, s inovativními nápady, bude proto k úspěchu značek klíčová. Spotřebitelé i nadále oceňují pohodlnost a neformálnost a na oblibě získávají lokální trhy.

-stk-