JCDecaux chce vstoupit do SPVR, ten to vítá

čtvrtek, 16. února 2017, 08:15 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Společnost JCDecaux se chce stát členem Svazu provozovatelů venkovní reklamy (SPVR). V minulých dnech odeslala k rukám jeho prezidenta Marka Pavlase oficiální žádost o vstup. Stalo se tak necelé tři roky od založení SVPR, který vznikl v době eskalujícího napětí mezi JCDecaux a skupinou BigBoard kvůli přijetí Pražských stavebních předpisů Hudečkovým magistrátem.

„Jako jeden z nejvýznamnějších hráčů na trhu venkovní reklamy na českém trhu chceme být plnohodnotným členem Svazu, který zastupuje a hájí zájmy svých členů ve vztahu ke správním orgánům, mediálnímu trhu a reprezentuje členy v příznivém mediálním obrazu pro širokou veřejnost,” popsal důvody ke vstupu Pavel Slabý, předseda představenstva JCDecaux, a dodává: „I naše společnost vnímá, stejně jako Svaz provozovatelů venkovní reklamy, potřebu iniciovat žádoucí právní regulaci vztahů vznikajících při poskytování služeb venkovní reklamy a kodifikovat základní pravidla uplatňovaná v těchto vztazích.”

JCDEacuax_Zastávka MHD

SPVR tento krok podle Marka Pavlase vítá. „Máme z toho radost. JCDecaux patří k celosvětovým hráčům a svým know-how může našemu Svazu pomoci,“ řekl na dotaz MediaGuru.cz s tím, že v příštím týdnu by chtěl s Pavlem Slabým projednat podmínky ke vstupu.

SPVR byl založen v červnu roku 2014 společnostmi skupiny BigBoard, a to jako protiváha tehdejší Asociace venkovní reklamy (AVR), jejímž členem byla i společnost JCDecaux. AVR ke konci roku 2014 zanikla, a trh s venkovní reklamou tak přišel o sdružení zastupující všechny velké hráče. Důvodem rozkolu byl spor JCDecaux a BigBoardu ohledně přijetí nových Pražských stavebních předpisů, které mimo jiné zakazovaly výstavbu nových reklamních ploch větších než 6 m2, v památkové zóně větší než 4 m2. Stávající velkoformátové reklamní plochy, které byly většinou povoleny jako dočasné stavby, neměly již dostat povolení. Podle BigBoardu předpisy tehdy nahrávaly konkurenci.

V loňském roce byly již pod vedením Krnáčové přijaty Pražské stavební předpisy v pozměněném znění, podle nichž je zakázaná pouze reklama nad 4 m2 v památkové rezervaci a zónách, jinde musí být reklama nejméně 100 metrů od sebe.

-stk-